Bəzi qidalarımızın rəngi, dadı zəfərandan asılıdır. Amma alarkən orijinal və keyfiyyətli zəfəranı tanımaq çox vacibdir. Çünki bu məhsulun qiymətini nəzərə alsaq, bazarda saxta və keyfiyyətsiz məhsullar çoxdur.

Foodinfo.az bu yazıda əsl zəfəranı tanımaq üçün bəzi hiylələri qeyd edir.

 Saxta zəfəran adətən aşağıdakı maddələrlə qarışdırılır:

zəfəranı ölçmək və cilalamaq üçün yağ;

ağırlaşdırmaq üçün duz;

zəfəranı ağırlaşdırmaq üçün şəkər, şəkər tozu və şərbət;

Laboratoriyada bir neçə kimyəvi məhlul ilə zəfəranın orijinallığını asanlıqla müəyyən edə bilərsiniz. Bəs evdə və ya zəfəran alarkən bilmək istəsək, saxtadır, yoxsa orijinal? Aşağıdakı üsullar bizə kömək edəcəkdir.

Orijinal zəfəran aşağıdakı xüsusiyyətlərə malikdir

1- Zəfəran rəngi:

Zəfəran qırmızı rəngdə olmalıdır. Zəfəran simlərinin sarı və ağ rəngdə olması onun zəfəran siminin ucundan olduğunu və çox rəngə malik olmadığını göstərir.

 Şəffaf olmamalıdır. Orijinal zəfəranı tanımaq üçün saplaqlara baxın, onların rəngi tutqun olmalıdır, parlaq deyil.

2- Acı dad:

Zəfəranın bir neçə saplağını çeynəyin. Bir az acı olmalıdır. Duzlu və ya şirin bir dad hiss edirsinizsə, bu, zəfəranınızın tərkibində əlavələrin olduğunu və ona şəkər və ya duz əlavə edildiyini göstərir.

3- Orijinal zəfəranı müəyyən etmək üçün qaynar su testi

Bir az zəfəran götürün. Bir stəkan qaynar suyun yarısına üyüdülmüş zəfəran tökün. Qapağı fincanın üstünə qoyun. Zəfəran yavaş-yavaş rənglənməyə başlayır. Amma zəfəranın bütün rəngi tez çıxırsa, deməli, zəfərana rəng qatılıb və saxtadır.

Zəfəranın son rəngi sarı deyil, qırmızıdır.

Orijinal zəfəranın dəmlənməsi təxminən 5-10 dəqiqə çəkir və rəngi tamamilə çıxır. Amma saxta zəfəran qaynar suya qoyulan kimi bir-iki dəqiqədən az müddətdə bütün rəngini qaytarır.

4- Zəfəranın başı şeypur şəklindədir:

Zəfəranın uzun tellərinin ucları şeypurvari olmalıdır. Orijinal zəfəran saplarının çubuq forması yoxdur.

Həmçinin zəfəranın sağlam tellərini qaynar suya salsanız, 1-2 dəqiqədən sonra ağarmamalı və qırmızı qalmalıdır, əks halda zəfəran saxtadır və rəng qatılıb.

Zəfəran sapları yağlı deyil.

Barmaqlarınızın ucu ilə kağızın arasına zəfəran saplarını sıxın, kağızda yağ izi qalmamalıdır. Əks halda, onun əlavələri var və orijinal deyil.

Yaxud zəfəranı kağızın arasına basaraq kağıza çox sarı rəng keçsə belə, bu o deməkdir ki, zəfəran rənglənib və orijinal deyil. Bir az rəng versə, təbii ki, problem yoxdur. 

Şəbnəm