Tut ölkəmizdə geniş yetişdirilən meyvədir və onun istehlakı kifayət qədər geniş yayılmışdır. Tut təzə və ya qurudulmuş halda yeyilə bilər. Qurudulmuş tutun ləzzəti ilə yanaşı, sağlamlığa çoxlu faydaları var. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, qurudulmuş ağ tutda lif, kalium, kalsium, dəmir və maqnezium kimi bir çox vacib qida maddələri, həmçinin C vitamini var. Bundan əlavə, qurudulmuş tutlar zəngin antioksidant mənbəyidir. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikalları zərərsizləşdirərək hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. Ona görə də qurudulmuş ağ tutun istehlakı orqanizmdə sərbəst radikalların zədələnməsini azalda və sağlam həyat üçün mühüm rol oyna bilər. 

Ağ tut həzm sisteminin sağlamlığına da fayda verir. Tərkibindəki lif sayəsində həzm sistemini tənzimləyə, qəbizliyin qarşısını ala və həzm prosesini asanlaşdıra bilər. Bundan əlavə, qurudulmuş ağ tut həzmi dəstəkləyir və həzm fermentlərini stimullaşdıraraq bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir. 

Bu meyvə həm də enerji verən qidadır. Tərkibindəki təbii şəkərlər sayəsində sürətli enerji mənbəyi təmin edir. Buna görə də idmançılar və aktiv həyat sürən insanlar arasında üstünlük verilən qəlyanaltı kimi tanınır. Bundan əlavə qurudulmuş ağ tut tərkibindəki kalium sayəsində əzələ funksiyalarını dəstəkləyir və əzələ yorğunluğunu azaldır.

Qurudulmuş ağ tutun tərkibində immunitet sistemini gücləndirən və xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsir göstərən C vitamini var. Vitamin C bədəndə infeksiyalara qarşı mübarizə aparan antikorların istehsalını dəstəkləyir və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Bundan əlavə, C vitamini dərinin daha sağlam və gənc görünməsinə kömək edir.