Bəzən çoxlu meyvə-tərəvəz almaq və ya səyahətə çıxmaq səbəbindən meyvə və tərəvəzlər soyuducuda qalır və təravətini itirir.

Foodinfo.az bildirir ki, qalıq və tez xarab olan meyvə və tərəvəzlərdən istifadənin hiylələrini bilmək onlardan imtinanın qarşısını ala bilər. Onlarla yeni yeməklər və desertlər də hazırlaya bilərik. Bu da büdcəmizdə qənaətə səbəb olar.

1- Qalan banan və manqoların istifadəsi:

Banan tez xarab olan meyvələrdəndir. Evdə çoxlu banan və ya manqo varsa və ya onlar təravətini itirməyə doğru gedirlərsə, aşağıdakı tövsiyələrdən istifadə edə bilərsiniz:

Aşağıdakı iki həll yolu ilə qaralmış bananlardan, həmçinin yumşalmış və təravətini itirməyə meyilli olan manqolardan istifadə edə bilərsiniz.

 Xurmanın bir hissəsini soyun və toxumlarını götürün və banan, manqo və südlə qarışdırıcı ilə qarışdırın. Bu maddələrlə özünüz və uşaqlarınız üçün dadlı və qidalı iksir hazırlaya bilərsiniz. 

Bananı, manqonu soyun və manqonun tumunu çıxarın. Onları ayrı-ayrı bağlamalara qoyub dondurucuya qoyun və istədiyiniz zaman blenderdə südlə qarışdırın və için.

2- Qalmış alma və armuddan istifadə:

Alma və armud kimi qalmış meyvələrdən istifadə etməyin ən yaxşı yolu onları kompot etməkdir. Onları yaxşı yuyun, tumunu və qabığını götürüb qaynadın və kompot edin.

3- Tez xarab olan pomidorların istifadəsi:

Qalmış, təravətini nisbətən itirmiş pomidorlardan istifadə etmək üçün onları yaxşıca yuyun və sürtgəcdən keçirin. Sonra dondurucu plastikə qoyun və dondurucuya qoyun. İstənilən vaxt yemək və ya omlet hazırlamaq üçün rəndələnmiş pomidor sizə lazım olacaq. Bu zaman onlardan istifadə edə bilərsiniz. Bu üsulla, hətta tomat pastasının da yerinə istifadə edə bilərsiniz. 

İpucu: Hər porsiya ölçüsündə pomidorları qablaşdırın ki, dondurucudan asanlıqla çıxarıb yeməyə ata biləsiniz.

4- Tez xarab olan tərəvəzlərdən istifadə:

Tərəvəziniz xarab olur və solursa, onları quru yerdə sərib, istədiyiniz zaman şorba və yeməklərinizdə istifadə edə bilərsiniz.

5- Tez xarab olan kələmdən istifadə:

Kələm və brokoli kimi müxtəlif növ kələmlərdən istifadə etmək üçün onları doğrayın və dondurucuya qoyun. 

6- Təravətini itirməkdə olan xiyarın istifadəsi: Onlardan dadlı duzlu xiyar hazırlaya bilərsiniz.

7- Köhnəlmiş üzümün istifadəsi:

Üzüm qalıqlarını və ya toxumlarını bir şüşəyə töküb ondan evdə təbii sirkə hazırlaya bilərsiniz.

8- Kök və bolqar bibəri:

Əgər çoxlu kök və bolqar bibəriniz varsa, onları yaxşıca yuyun, doğrayın, dondurun və yemək bişirmək üçün istifadə edin.

İpucu: həftəlik meyvə və tərəvəz qəbulunuza fikir verməyə çalışın. Əgər evdə çoxlu meyvə və ya tərəvəz varsa və səyahətə gedəcəksinizsə və ya təzə olana qədər onları yeməyəcəyinizi bilsəniz. Yuxarıdakı üsulları və ya bildiyiniz üsulları köhnəlməzdən əvvəl istifadə edin. 

Şəbnəm