
SM-Clinic-in qastroenteroloqu və qidalanma mütəxəssisi Natalia Panina xəbərdarlıq edib ki, bəzi qidalar qaraciyər yağlanması xəstəliyinə - piylənməyə və ya yağlı hepatoza səbəb ola bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Gazeta.Ru ilə söhbətində o bildirib ki, qaraciyərdəki yağ ürək-damar fəlakətləri riski ilə əlaqələndirilir və qaraciyərin özü üçün sirozla nəticələnə bilər. Panina qeyd edib ki, steatoza tez-tez alkoqol qəbulu, həmçinin fast food və emal olunmuş qidalarda olan doymuş yağlar və trans yağları olan qidalar səbəb ola bilər.
Yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişafına fruktozanın, o cümlədən sərinləşdirici içkilərdəki dadlandırıcıların, eləcə də istənilən növdən artıq sadə karbohidratların artması da kömək edir. Yağ və karbohidrat mübadiləsinin pozulmasının qarşısını almaq üçün diyetoloq kifayət qədər miqdarda lif istehlak etməyi məsləhət görür.