Yüksək səviyyədə şəkər əlavə edilmiş enerji içkilərinin istehlakı qanda qlükoza səviyyəsində kəskin sıçrayışlara səbəb olur ki, bu da öz növbəsində insulin müqavimətinə səbəb olur və orqanizmdə metabolik prosesləri pozur.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə ROSBIOTECH Universitetinin fermentasiya və şərabçılıq kafedrasının professoru, Marina Moiseyak RT-yə müsahibəsində xəbərdarlıq edib.
“Normal fəaliyyət üçün beyinin gündə 10 q karbohidrata ehtiyacı var. Rospotrebnadzorun tövsiyələrinə görə, əlavə edilmiş şəkər kalori qəbulunun 10% -dən çoxunu, yəni gündə təxminən 50 q təşkil etməlidir. Eyni zamanda, ÜST əlavə edilən şəkərin tövsiyə olunan miqdarını gündə 25-30 q-a qədər azaltmağı təklif edir”, - deyə həkim izah edib.
Bundan əlavə, o, artıq şəkərin müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən piylənmə, 2-ci tip diabet, ürək-damar xəstəlikləri və hətta bəzi xərçəng növlərinin inkişafına kömək edə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
“Yüksək miqdarda şəkər əlavə edilmiş enerji içkilərinin istehlakı qanda qlükoza səviyyəsinin qəfil yüksəlməsinə gətirib çıxarır ki, bu da öz növbəsində insulin müqavimətinə səbəb olur və orqanizmdə metabolik prosesləri pozur. Bir çox məşhur içkilər, o cümlədən qazlı içkilər, energetik içkilər, meyvə şirələri və hətta bəzi növ çay və qəhvələrdə xeyli miqdarda şəkər əlavə olunur”, - ekspert qeyd edib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, istehlakçılar çox vaxt sevimli içkilərində nə qədər şəkərin olduğunu dərk etmirlər.
“Məsələn, içkinin qablaşdırmasında saxaroza, qlükoza, fruktoza, dekstroza, qarğıdalı siropu və digər şəkər növləri qeyd oluna bilər. Bu, istehlakçını içkinin və ya məhsulun qida dəyəri ilə bağlı çaşdıra bilər. Zülalların, yağların və karbohidratların faizinə diqqət yetirmək lazımdır”, - Moiseyak tövsiyə edib.
Onun sözlərinə görə, karbohidratların nisbəti digər göstəriciləri əhəmiyyətli dərəcədə üstələyirsə, bu, təhlükəli məhsuldur.