Cəfəri parlaq dadı və ətri ilə yanaşı, pəhriz lifinin ən qiymətli mənbələrindən biridir. Belə pəhriz lifi bağırsaqların normal işləməsi üçün lazımdır.
Ancaq qida maddələrinin konsentrasiyası haqqında danışırıqsa, cəfəri digər yaşıl tərəvəzlər arasında birinci yerdədir. Bir çox digər məhsullar haqqında demək mümkün olmayan K vitamini tərkibinə görə əsl rekordçudur.
K vitamini bədəndə kalsiumun sorulmasında mühüm rol oynayır. Öz növbəsində, kalsium sümüklərimizin və dişlərimizin sağlamlığı üçün vacib elementdir. Gündəlik K vitamini ehtiyacınızı təmin etmək üçün cəmi 10 qram cəfəri kifayətdir ki, bu da onu pəhrizinizə daxil etmək üçün ideal məhsuldur.
Bununla belə, K vitamini qanın laxtalanması prosesində də mühüm rol oynayır və sümük quruluşunun formalaşmasında və saxlanmasında əsas rol oynayır.
Bədəndə K vitamini eyni dərəcədə vacib bir funksiyanı yerinə yetirir, qaraciyərin normal fəaliyyətini dəstəkləyir. O, həmçinin antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və bədənin immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. O, bədəni iltihab və infeksiyalardan qorumağa kömək edir ki, bu da mövsümi xəstəliklər zamanı xüsusilə vacibdir.
Amma ən maraqlısı odur ki, K vitamini bəzi xərçəng növlərinin, o cümlədən prostat vəzi və kolon xərçənginin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Bir çox tədqiqat göstərir ki, müntəzəm olaraq kifayət qədər miqdarda K vitamini qəbul etmək bu təhlükəli xəstəliklərin inkişaf ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.