Laval Universitetinin Kanadalı tədqiqat qrupu zoğal ekstraktının insan sağlamlığına təsirini qiymətləndirib. Foodinfo.az xəbər verir ki, onların araşdırmalarının nəticələri npj Biofilms and Microbiomes jurnalında dərc olunub.
Təcrübədə 28 nəfər gündə iki dəfə (səhər və axşam) kapsul şəklində zoğal tərkibi qəbul edib ki, bu da 60 qram təzə zoğal qəbuluna bərabərdir. Təcrübənin əvvəlində və dörd gün sonra iştirakçılardan plazma, sidik və nəcis nümunələri götürülüb.
Məlum olub ki, zoğalın tərkibindəki polifenollar və oliqosakaridlər Bifidobacterium cinsinin bakteriyalarının böyüməsini gücləndirir. Bu, öz növbəsində, diabet və kardiometabolik xəstəliklər riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Tipik olaraq bu bakteriyalar lif yeməklə stimullaşdırılır.
Zoğal ekstraktı qəbul etmək həm də bağırsaq astarında mühüm rol oynayan və iltihabı azaltmağa və bağırsaq baryerini gücləndirməyə kömək edən Akkermansia muciniphila bakteriyasının böyüməsini stimullaşdırır.
Alimlər qeyd edirlər ki, zoğal ekstraktının müsbət təsiri cəmi dörd gündən sonra ortaya çıxıb.
Leyla