Böyrəklərdə hətta kiçik problemlər varsa, bu məhsullar istisna edilməlidir.
Böyrək xəstəlikləri üçün qidalanma araşdırmalarının əksəriyyəti ən zərərli qidaların ədviyyatlı və işlənmiş ətlər olduğunu göstərib.
Foodinfo.az-ın məlumatına görə, lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, alimlər müəyyən ediblər ki, onların müntəzəm istifadəsi 50 faiz hallarda ciddi nəticələrə səbəb ola bilər.
Bu qidalar böyrəklərə mənfi təsir göstərməklə yanaşı, ürək-damar xəstəlikləri riskini də artırır və ölüm ehtimalını 40 faiz artırır.
Böyrək xəstəliyiniz varsa, qətiyyən istehlak edilməməsi lazım olan qidalar
Həkimlər aşağıdakı qidaları rasionunuzdan xaric etməyi tövsiyə edir:
•Yarpaqlı yaşıl tərəvəzlər: turşəng, ispanaq.
• Pomidor, qırmızı çuğundur, kərəviz.
• Lobya, noxud, Brüssel kələmi.
• Meyvə və giləmeyvə: zoğal, gavalı, alça, qara qarağat və əncir.
• İsti ədviyyatlar, duzlu pendirlər, kolbasa, şokolad, kakao.
• Alkoqol, yağlı ət və balıq, bulyon və jele.
Böyrək probleminiz varsa yeyə biləcəyiniz qidalar
Böyrək xəstəliyi üçün həkimlər məhdud miqdarda aşağıdakı qidaları tövsiyə edirlər:
• Qırmızı yağsız ət və balıq.
• Süd məhsulları: süd, kəsmik.
• Yumurta, göbələk, kartof.
• Şəkər, bal, çox güclü olmayan çay.
• Sarımsaq və soğan.
Məhdudiyyət olmadan istehlak edilə bilən qidalar
• Yağsız ət və balıq.
• Yüksək keyfiyyətli kərə yağı.
• Tam taxıl və çörək məhsulları.
• Tərəvəz şorbaları (pomidor istisna olmaqla).
• Tərəvəzlər: gül kələm, qarpız, badımcan, xiyar, kök.
• Qadağan olunmuş siyahıda olmayan müxtəlif meyvə və giləmeyvə.
Böyrəklərdə daş əmələ gəlirsə, rasionunuza cəfəri ilə salatlar əlavə etmək və bu bitki ilə həlimlər içmək məsləhət görülür.