Qaban və ya çöl donuzu hər şeyi yeyən heyvandır və onun əti ədviyyatlı dada malikdir, xarici görünüşünə görə qaban əti digər ətlərə nisbətən daha tünd rəngdədir.

Foodinfo.az bu yazıda elmi baxımdan qaban ətinin (vəhşi donuz və ya erkək donuz) xassələrini və zərərlərini araşdırıb.

Əsrlər boyu fermerlər tarlalarını işğal edən çöl donuzları ilə mübarizə aparırlar. Bütün dünyada qaban vəhşi və heyvandarlıq və əkinçilik üçün zərərli heyvan kimi tanınır. Keçmişdə fermerlər tarlalara hücum edən donuzları öldürür və onların ətindən itlər üçün, dərisindən isə bəzi xəstəliklərin müalicəsi üçün istifadə edirdilər. 

Ənənəvi Çin təbabətində: donuz əti sərin təbiətli ət sayılır. Soyuducu qidalar bütün bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edir və artrit, allergiya, dəri xəstəlikləri və xərçəng üçün faydalı hesab olunur.

Donuz ətinin dadı nəyə bənzəyir?

Donuz ətinin ədviyyatlı, şirin bir dadı var ki, bu da qismən otlardan və xırda heyvanlardan ibarət olan pəhrizdən qaynaqlanır və çox vaxt digər ətlərlə müqayisə olunmazdır. Onun ətinin rəngi digər ətlərdən daha tünddür. 

Ev donuzları adətən təsərrüfatlarda yetişdirilir və lakin çöl donuzları vəhşi təbiətdə yaşayır və daha müxtəlif qidalanırlar və həm də fiziki cəhətdən daha aktivdirlər, bu da onların ətindəki əzələ/yağ nisbətində fərqə səbəb olur. Ev donuzları isə əksinədir. Çöl donuzları demək olar ki, yeyilə bilən hər şeyi yeyirlər, ev donuzları isə daha az qida çeşidinə malikdir və əsasən ot yeyən heyvanlardır.

Donuz əti hətta avropalılar, amerikalılar və donuz əti istehlak edən digər ölkələr arasında da yaygın deyil və adətən husky itləri üçün istifadə olunur.

Donuz ətinin xüsusiyyətləri və faydaları

Ənənəvi Çin təbabətində donuz ətinin astma xəstəliyinin müalicəsində istifadə edildiyi qeyd edilir , lakin bu məqam üçün etibarlı mənbə yoxdur. Çinlilər hər canlı heyvanı yeyirlər! Qabanın vəhşi və hər şeyi yeyən bir heyvan olduğunu nəzərə alaraq, siçan, dovşan kimi daha kiçik heyvanlardan da yemək kimi istifadə edirlər və İslam baxımından belə ətlərin istehlakı haram və sağlamlığa zərərlidir.

Donuz ətindən bir qrup amin, kanserogen maddələr və yüksək səviyyədə böyümə hormonunun olması sutoxin adlı bir məhsul istehsal edir. Əhəmiyyətli və təhlükəli zoonoz xəstəliklərin olması, qısa saxlama müddəti və yüksək tez xarab olması donuz ətinin insanlar tərəfindən istehlak edilə bilməməsinin digər səbəblərindəndir.

Sonda donuz ətinin istehlakı azacıq da olsa faydası olsa da, sağlamlığa çoxlu zərərli təsirləri olduğu üçün istehlak etməyə dəyməz.

Şəbnəm