Həkim-qastroenteroloq Yekaterina Qryaznovanın fikrincə, mövsümi giləmeyvələrdən düzgün istifadənin orqanizmə zərəri yox, əksinə faydası olacaq.
“Ancaq məsələyə ağıllı yanaşmaq və gələcək istifadə üçün özünüzü onlarla doldurmağa çalışmamaq vacibdir. Yetkinlər üçün gündə 400 qramdan çox giləmeyvə yemək tövsiyə edilmir, uşaqlar üçün daha az - bir uşaq üçün 2-3 ovuc qədər. Bunu bir yeməkdə deyil, gün ərzində hissə-hissə vermək vacibdir. Səhər yeməyində sıyığın içinə bir ovuc qoya, qəlyanaltı üçün smoothie hazırlaya və ya naharda desert kimi meyvə salatına əlavə edə bilərsiniz”, - deyə mütəxəssis bildirib.
“Əgər giləmeyvə yedikdən sonra uşaqda ağızda səpgi və ya narahatlıq yaranarsa, bu, allergik reaksiyanın təzahürüdürsə, bu giləmeyvə pəhrizdən çıxarılmalı və ciddi allergik reaksiyanın inkişafının qarşısını almaq üçün həkimə müraciət edilməlidir. Bundan əlavə, giləmeyvə yuyulmadıqda və ya düzgün saxlanmadıqda bağırsaq infeksiyası riski var”, - ekspert izah edib.
Bütün giləmeyvə və meyvələri bir neçə dəqiqə əvvəlcədən islatmaq daha yaxşıdır, sonra isə əlavə yuyucu vasitələrə müraciət etməyə ehtiyac yoxdur.