Britaniyalı epidemioloq və həkim Tim Spector soğan, sarımsaq və xaç ağacı tərəvəzlərini (kələm, brokoli) bişirməyə başlamazdan 10 dəqiqə əvvəl incə doğramağı məsləhət görür. O, bu üsulu “parçala və dayandır” adlandırır. Beləliklə, tərəvəzlər əlavə müalicəvi xüsusiyyətlər əldə edir.
“Bu, mirozinazı buraxır və faydalı sulforafanı aktivləşdirir ki, bu da yemək zamanı söndürülə bilər. Sulforafan qan şəkəri səviyyəsinin artması, iltihabın azalması ilə əlaqələndirilir və hətta xərçəng riskini azalda bilər”, - qidalanma mütəxəssisi izah edir.
Xərçəngli tərəvəzlərin xərçəng hüceyrələrinin inkişafına qarşı qoruyucu xüsusiyyətləri Asia Pacific Journal of Cancer Prevention jurnalında dərc edilən bir araşdırmada təsvir edilmişdir. Malayziya alimləri belə qənaətə gəliblər ki, müalicəvi xüsusiyyətlər bu tərəvəzlərdə qlükozinolatların yüksək olması ilə bağlıdır.
Müəlliflər, "Brokoli və digər xaç ağacı tərəvəzləri kolon, ağciyər, prostat və döş kimi orqanlarda xərçəng riskinin azalması ilə əlaqələndirilir" dedi.
Professor Spector pəhriz, bağırsaq mikrobiomu və sağlamlıq arasındakı əlaqəni öyrənir. O, kələm, ispanaq və digər yarpaqlı göyərtilərə bir az limon şirəsi əlavə etməyi tövsiyə edir, çünki tərkibində heme olmayan dəmiri (bu, bitki mənşəli mənbələrdə olan dəmirdir – redaktorun qeydi) tutan və onu daha asan mənimsənilməsinə kömək edən formada saxlayan əlavə C vitamini var.
Sağlam bağırsaq mikrobiomu üçün həkiminiz həftədə 30 müxtəlif növ bitki yeməyi tövsiyə edir.