Bildiyiniz kimi, kalsium sümüklərin və oynaqların sağlam olması üçün vacib olan bir mineraldır. O, həmçinin əzələlərin yığılmasına, sinir impulslarının ötürülməsinə, hormonların ifrazına və digər mühüm proseslərə kömək edir.

Foodinfo.az bildirir ki, pendir süd məhsulları arasında kalsiumun miqdarına görə liderlərdən biridir. Parmezanda bu mineralın ən çoxu var - 100 q məhsula 1300 mq, bu gündəlik tələbatdan çoxdur. Həmçinin çox yüksək protein (100 q-da 38 q) və 0,95 mkq D vitamini var, hər ikisi kalsiumun udulması üçün vacibdir.

Digər pendir növlərində də çoxlu kalsium və onun sorulması üçün vacib olan maddələr var. Xüsusilə, 100 q rus, holland, poşexonski, isveçrə pendirlərində 1000 mq kalsium, 24-26 q protein və 0,8-1 mkq D vitamini var.

Bu arada, pendirin çoxlu doymuş yağ ehtiva edən kifayət qədər yüksək kalorili məhsul olduğunu xatırlamaq lazımdır. Odur ki, bu məhsuldan gündə 100 q yeməklə siz gündəlik kalsium ehtiyacını və D vitamininin gündəlik tələbatının onda birini ödəyə bilərsiniz, lakin digər yağlı qidalardan imtina etmək daha yaxşıdır.

Leyla