Ödəm, maddələr mübadiləsinin pozulması və bədəndə mayenin tutulması nəticəsində yaranan toxumaların şişməsidir. Onlar müxtəlif səbəblərdən, məsələn, ürək çatışmazlığı, böyrək və ya qaraciyər xəstəlikləri, uzun müddət ayaq üstə durmaq və ya oturmaq nəticəsində yarana bilər.
Tərəvəz maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa və şişkinliyi azaltmağa kömək edən lif, vitamin və minerallarla zəngindir. Şişkinliklə mübarizədə faydalı ola biləcək bir neçə tərəvəz:
Xiyar: Xiyar əsasən sudur və az miqdarda kalori ehtiva edir. Onlar həzm və sidik ifrazını yaxşılaşdırmağa kömək edir, bu da şişkinliyi azaltmağa kömək edir.
Kərəviz: Kərəviz də çoxlu su və lif ehtiva edir. Onun istifadəsi bədəndən artıq mayenin çıxarılmasına kömək edir və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Soğan: Soğan şişkinliyi aradan qaldırmağa, həzmi yaxşılaşdırmağa və bədəndə iltihabı azaltmağa kömək edən təbii sidikqovucudur.
Kaliumla zəngin tərəvəzlər də şişkinliyi azaltmağa kömək edə bilər. Bu mineral bədəndəki maye səviyyəsini balanslaşdırmağa kömək edir. Bu tərəvəzlərdən bəzilərinə brokoli, ispanaq və avokado daxildir.
Hansı tərəvəzləri seçdiyinizdən asılı olmayaraq, digər sağlam qidalarla birlikdə onların pəhrizinizə daxil edilməli olduğunu xatırlamaq lazımdır. Menyuda monotonluq heç vaxt heç kimə fayda verməyib. Tərəvəzlərin müntəzəm istehlakı sağlam maddələr mübadiləsini saxlamağa və ödem inkişaf riskini azaltmağa kömək edəcəkdir.