Çuğundur pəhrizimizdə qiymətləndirilməyən qidalardan biridir. Vitaminlər (B və C), minerallar, liflər, zülallar və bir çox bioaktiv fenollar da daxil olmaqla zəngin qida mənbəyidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə “İzvestiya”ya dietoloq-dietoloq Larisa Qabdulxakova məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, farmakoloji nöqteyi-nəzərdən çuğundur antioksidant, antimikrobiyal və antitümör, hipokolesterolemik və antiinflamatuar agent potensialına malikdir.
“Bir çox in vitro tədqiqatlar göstərdi ki, çuğundurun tərkib hissəsi olan betain xərçəng hüceyrələrinin yayılmasında 49 faiz azalma ilə nəticələndi. Çuğundur xərçəng üçün panacea olmasa da, ümumi sağlamlıq üçün kiçik bir köməkdir. Çuğunduru çiy və ya yarı çiy yemək daha yaxşıdır”, - diyetoloq vurğulayıb.
O, həmçinin qeyd edib ki, gündə orta hesabla yarım çuğundur yemək kifayətdir. Eyni zamanda, az miqdarda istifadə etməyə başlamaq daha yaxşıdır.