Diabet və Parkinson xəstəliyinin qarşısının alınması üçün faydalı olan qəhvənin yeni faydalarına daha bir fayda əlavə edildi. Alimlər yeni bir araşdırmada oturaq həyat tərzi keçirənlərin qəhvə içməkdən faydalandığını göstəriblər. Bu, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini azaldır.
Tədqiqatçılar Amerika Milli Sağlamlıq və Qidalanma İnstitutunda toplanmış 10 mindən çox insanın həyat tərzi, qidalanması və sağlamlıq vəziyyəti haqqında məlumatları təhlil ediblər. Qəhvə istehlakı haqqında da soruşdular. Daha sonra tədqiqatçılar əldə edilən məlumatları ürək və damar xəstəliklərindən ölüm halları ilə bağlı statistik göstəricilərlə müqayisə ediblər. Və onlar belə nəticəyə gəliblər: gündə iki fincandan çox qəhvə içən və gündə ən azı altı saat oturanların ölüm riski eyni vaxt ərzində oturan içməyənlərə nisbətən 1,6 dəfə azdır.
Uzun illər ərzində bir neçə on minlərlə insanı əhatə edən çoxlu sayda araşdırmaya görə, ürək-damar xəstəlikləri də daxil olmaqla, vaxtından əvvəl ölüm riskinin azaldılmasının təsiri həqiqətən qəhvə içərkən özünü göstərir". ürək-damar şöbəsi aif.ru-ya Patologiya və pəhriz terapiyası, Qidalanma və Biotexnologiya Federal Tədqiqat Mərkəzinin klinik qidalanma klinikasının endokrinoloqu Yurqita Varaevaya bildirib. “Bu təsir gündə təxminən dörd fincan qəhvə istehlak edən insanlarda pik dəyərlərə çatır. Artıq qan təzyiqinin artmasına səbəb ola bilən kofein tərkibi baxımından daha çox təhlükəlidir. Üstəlik, kofeinsiz qəhvədə bu təsir zəif olsa da, hələ də özünü göstərir.
Alimlər qəhvənin müsbət təsirini tərkibində hüceyrələrdə oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edən, ürək və qan damarlarına faydalı təsir göstərən antioksidantların olması ilə izah edirlər.
Həkimin fikrincə, klassiklər ən böyük fayda gətirəcək. Yəni, qəhvə təzə üyüdülmüş lobyadan dəmlənməlidir (damcı qəhvə hazırlayanlar və fransız presləri) və yalnız qaynar su tökmək və toz və ya dondurulmuş qəhvəni qarışdırmaq deyil. Bişirildikdə taxılın dadı daha dolğun üzə çıxır və içkiyə bioloji aktiv birləşmələr daxil olur.