ROSBIOTECH Universitetinin Biotexnologiya və Bioorqanik Sintez Məhsullarının Texnologiyası kafedrasının müdiri Dmitri Kulikov RT ilə söhbətində istidə qidalanma ilə bağlı məsləhətlər verib.
“Yüngül yeməklərə üstünlük verin: tərəvəz salatları, soyuq şorbalar (okroşka, qazpaço), meyvələr, balıqlar, dəniz məhsulları. Fraksiyalı yeməklərə sadiq qalmağa çalışın - yeməkləri daha tez-tez yeyin (gündə 4-5 dəfə), ancaq bədəni çox yükləməmək üçün kiçik hissələrdə. Yağlı qidaların həzm edilməsi və əlavə stress yaratması daha uzun çəkir, ona görə də pəhrizinizi yenidən nəzərdən keçirmək daha yaxşıdır”, - ekspert vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, qida rasionuna daha çox tərəvəz və meyvə daxil etmək lazımdır.
“Onlar vitaminlər, minerallar və həzmi normallaşdıran liflə zəngindir. Zülal (yağsız ət, quş əti, balıq, paxlalılar) haqqında unutmayın, bu, gücü qorumaq üçün lazımdır "deyə mütəxəssis izah edib.
O, xatırladıb ki, 1 kq çəkiyə orta hesabla 30 ml su lazımdır, lakin istidə mayeyə ehtiyac artır.
“Bədəninizə qulaq asın: susuzluq əsas siqnaldır. İstəməsəniz belə su için. Əlbəttə ki, təmiz su içmək daha yaxşıdır, ancaq şəkərsiz meyvə içkiləri, kompotlar, yaşıl çay içə bilərsiniz. Elektrolit balansını bərpa etməyə imkan verən aşağı minerallaşdırılmış qazlı su da içməlisiniz. İstidə insan tərlə xeyli miqdarda mineral itirir”, - deyə Kulikov bildirib.
Onun fikrincə, şirin soda, qəhvə və spirt istehlakını məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır.