Şokoladın tərkibində olan kakao yağı insan sağlamlığı üçün vacib olan çoxlu sayda faydalı maddələr ehtiva edir. Bu barədə cümə axşamı, iyulun 11-də Gazeta.Ru-ya müsahibəsində ROSBIOTECH Universitetinin qənnadı məmulatları, şəkər, subtropik və qida ləzzətləri texnologiyaları kafedrasının professoru Larisa Ryseva danışıb.
“Kakao yağının unikal xüsusiyyətləri məhsulun tərkibində dörd vəziyyətdə olan ferollarla təmin edilir: alfa, beta, qamma, delta. Bu tərkib heç bir bioloji aktiv əlavələrdə (BAA) tapılmır. Onların tərkibində yalnız kimyəvi yolla əldə edilən alfa antioksidantları var”, - deyə mütəxəssis qeyd edib.
O vurğuladı ki, orqanizmdə oksidləşdirici proseslərlə mübarizə aparan belə geniş çeşidli antioksidanlar yalnız bu məhsulun tərkibindədir. Bundan əlavə, kakao yağında unikal trigliseridlər əmələ gətirən oleik, palmitik və stearik yağ turşuları var.
Bu maddələr insan üçün lazım olan enerjinin istehsalında mühüm rol oynayır. Digər yağlarda da trigliseridlər var, lakin kakao yağında onların konsentrasiyası 80%-ə çatır.
“Yüksək nisbətdə kakao yağı olan, 20-25% kakao tozu əsaslı içki qəbul etməklə sağlamlığınıza fayda verəcəksiniz. Təmiz formada kakao yağını ərzaq mağazalarında və xüsusi qənnadı məmulatları mağazalarında almaq olar. O, uzun müddət saxlanıla bilər, otaq temperaturunda ərimir və xarab olmur”, - Ryseva əlavə edib.