Qida əlavələri müxtəlif ola bilər və boyalar, dadlandırıcılar, konservantlar, dad və ətir artırıcılar, mayalandırıcılar və turşuluq tənzimləyicilərinə bölünür. Bundan əlavə, oksidləşmənin qarşısını alan və qoxu dadının inkişafına mane olan antioksidanlar var. Stabilizatorlar, emulqatorlar və qatılaşdırıcılar istənilən tutarlılığı saxlayır. Foodinfo.az xəbər  erir ki, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux Gazeta.ru ilə söhbətində bildirib ki, süd məhsullarında (kəsmik, pendir) onlar da ayrılmağın qarşısını alır.

Mağazada satın alınan məhsulların etiketlərində tez-tez E hərfini, eləcə də rəqəmlərin birləşməsini görə bilərsiniz. Bu, Avropa İttifaqının təsnifatında qəbul edilmiş koddur və heç də həmişə dəhşətli bir şey demək deyil. Məsələn, E500 çörək soda, E330 limon turşusu, E100 curcumin, E406 agar-aqar, E440 bitki pektinləri və polisaxaridlərdir.

Həkimin sözlərinə görə, konservantlar və digər əlavələr olmayan məhsullar hətta soyuducuda belə uzun müddət saxlanıla bilməz, həm də ağır xəstəliklərə səbəb ola bilər. İstehsalçılara təhlükəsiz dozaları diktə edən bir çox q

Məsələn, natrium nitrit - E250 - kolbasa və digər konservləşdirilmiş ətlərin istehsalı üçün lazımdır. O, məhsula nəinki dad verir və rəngini saxlayır, həm də ağır zəhərlənməyə - botulizmə səbəb ola biləcək klostridiyaların inkişafının qarşısını alır. Əgər bu, tövsiyə edilən dozalarda istifadə olunursa zərərsizdir. Lakin böyük miqdarda natrium nitrit ciddi zəhərlənməyə, hətta ölümə səbəb ola bilər.

Fərid