Hər beş sidik yolları infeksiyasından biri quş və digər heyvani mənşəli məhsullarla yoluxan E. coli bakteriyaları ilə bağlıdır. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu nəticəyə Corc Vaşinqton Universiteti alimləri gəlib. Tədqiqat mBio jurnalında dərc olunub.
Sidik yolları infeksiyaları (Sİİ) arasında uretrit (sidik kanalının iltihabı), sistit (sidik kisəsinin iltihabı) və piyelonefrit (böyrəyin iltihabı) yer alır. Bu infeksiyalara səbəb müxtəlif mikroorqanizmlər ola bilər — göbələklər, parazitlər, viruslar — amma əksər hallarda səbəb bakteriyalardır. İnfeksiya, bakteriya sidik kanalına daxil olduqda başlayır, oradan sidik kisəsinə və piyelonefritdə isə ureter vasitəsilə böyrəyə yüksəlir.
Alimlər 5,7 min E. coli nümunəsi üzərində genetik analiz aparıblar. Nümunələrin bir hissəsi infeksiya olan xəstələrdən, digər hissəsi isə mağazalardan alınmış quş və ət məhsullarından götürülüb. Nəticə göstərib ki, təxminən 18% Sİİ halları heyvani mənşəli bakteriyalarla bağlıdır. Ən çox risk isə toyuq və hinduşka ətində aşkar edilib.
Tədqiqatçılar bildiriblər ki, ən yüksək yoluxma riski sosial-iqtisadi cəhətdən zəif bölgələrdə yaşayanlar üçün müşahidə olunub. Burada E. coli ilə yoluxma ehtimalı varlı rayonlarda yaşayanlardan 60% daha yüksəkdir. Bu, əksər hallarda sanitar şəraitin zəifliyi və keyfiyyətli məhsullara məhdud çıxış ilə əlaqələndirilir.
Müəlliflər sistemli tədbirlər görməyi tövsiyə edirlər: ət emalı müəssisələrində nəzarəti artırmaq, sosial bərabərsizliyi azaltmaq. İstehlakçılara isə ət məhsullarını yaxşı bişirmək, hazır qidalarla təmasdan qaçmaq və mətbəxdən sonra əlləri yumaq məsləhət görülür.






