Tərkibində yüksək miqdarda antioksidant və mikrob öldürücü minerallar olan sumaq alternativ təbabətin dərmanları arasındadır. Pandemiya dövründə tez-tez eşitdiyimiz sumaq çayı boğaz ağrısını və yüksək hərarəti sağaldır. İbn Sina da kitablarında viruslara qarşı sumaq toxumlarını tövsiyə edir.
Foodinfo.az sumağın faydalarını təqdim edir:
Antipiretikdir;
Mədəni qoruyur və həzmi asanlaşdırır;
Yeməklərə əlavə edildikdə xroniki ishal və bağırsaq xoralarına yaxşı təsir edir;
Məhdudlaşdırıcı, gücləndirici və okklyuziv təsirlərə malikdir;
Qanaxmanı dayandırır;
Kontuziyalarda sarğı kimi istifadə edildikdə ödemin qarşısını alır;
Şişkinliyin yayılmasının qarşısını alır;
Qulaq infeksiyaları və diş ağrıları üçün faydalıdır;
Susuzluğu yatırır və iştahı artırır;
Menstrual qanaxmaları və digər qanaxmaları dayandırır;
Sumaq çayı necə hazırlanır?
Çay stəkanına 1 çay qaşığı üyüdülmüş və ya dənli sumaq (mümkünsə təzə sumaq) qoyun, üzərinə qaynar su töküb 5 dəqiqə dəmləyin. 1-2 damcı kəklikotu yağı da əlavə edib 5 dəqiqə dəmləndikdən sonra istehlak edə bilərsiniz. Lakin sumaq çayının dibinə çökən pulpa istehlak edilməməlidir.