Bamyanın insan sağlamlığı üçün faydaları arasında həzm sistemi, dəri sağlamlığı, bəzi xərçəng xəstəliklərinin qarşısının alınması, sümüklərin möhkəmlənməsi var. Həmçinin, bamya istehlakı ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırır, bədəndəki xolesterin səviyyəsini tarazlaşdırır, bədənin immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir, qan təzyiqini aşağı salır və ürək sağlamlığını qoruyur.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bamya dünyanın bir çox yerində xanım barmaqları kimi tanınan çiçəkli bitkidir. Bu maraqlı bitkinin elmi adı Abelmoschus esculentusdur. 

Bu tərəvəzdən şoraba, yaxud şorba və desertlərin tərkib hissəsi kimi istifadə olunur.

 Tərkibində A, B, C, E və K vitaminləri, həmçinin kalsium, dəmir, maqnezium, kalium və sink daxil olmaqla zəngin vitamin və minerallar var. Bundan əlavə, bu qida maddəsi çox miqdarda mukoid lifi ehtiva edir. Bamyanın sağlamlıq üçün faydaları və xüsusiyyətlərinin əksəriyyəti tərkibində mineralların, vitaminlərin və üzvi birləşmələrin olması ilə əlaqədardır.

Pəhrizinizə bamya əlavə etməyin ən yaxşı tərəfi, lif qəbulunuzu əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilməsidir. Bamyadakı selikli lif qidaları yığaraq həzm sisteminizə kömək edə bilər. Bu qida həmçinin ishalın qarşısını almağa kömək edir.

Bamya çox yüksək miqdarda A vitamini, beta-karoten, ksantin və lutein kimi antioksidan komponentləri ehtiva edir. Antioksidantlar hüceyrə mübadiləsinin təhlükəli əlavə məhsulları olan sərbəst radikalları məhv edən və ya zərərsizləşdirən güclü birləşmələrdir. Sərbəst radikallar bədən hüceyrələrinin, o cümlədən görmə üçün cavabdeh olan orqanların məhv edilməsindən məsuldur. Pəhrizinizdə yüksək miqdarda bamya istehlak edərək, gözlərinizi makulyar degenerasiya və kataraktadan qoruya bilərsiniz.

Vitamin A antioksidantları dərinin daha tez sağalmasına, çapıqların və sızanaqları azaltmağa və qırışları aradan qaldırmağa kömək etməklə dərinin sağlamlığını da qoruyur. Bunun səbəbi, antioksidanların dəri hüceyrələrinə zərər verə bilən sərbəst radikalları zərərsizləşdirə bilməsidir.

Bamyanın müxtəlif antioksidant komponentləri bu qidanı sərbəst radikallarla mübarizə üçün çox faydalı edir və bu qidada C vitamininin çox olması da orqanizmin immunitetinin artmasına gətirib çıxarır. Bu vitamin orqanizmin immun sistemini zəiflədə bilən patogenlər və bədəndəki yad maddələrlə mübarizə apara bilən ağ qan hüceyrələrini istehsal etmək üçün immunitet sistemini stimullaşdırır.

Bamya istehlak edərkən diqqət etməli olduğunuz bir şey bu yeməyin yüksək oksalat tərkibidir. Oksalat, mövcud böyrək və öd daşlarına bağlanaraq onların böyüməsinə səbəb olur. Qızardılmış bamya gündəlik pəhrizinizdə xolesterol qəbulunuzu da artıra bilər, buna görə də yaxşı xolesterol balansını qorumaq istəyirsinizsə, onu ağıllı şəkildə bişirməli və mümkün qədər az yağ istifadə etməlisiniz.

Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin:

https://www.instagram.com/foodinfoaz/

https://www.facebook.com/foodinfo.az/

https://www.tiktok.com/@foodinfo.az