Zerdeçal tez-tez ateroskleroz və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olan təhlükəli xolesterolla mübarizə aparmağa kömək edir. Tədqiqat koreyalı alimlər tərəfindən aparılıb və nəticələri Milli Tibb Kitabxanası dərc edib.
Təcrübə zamanı siçovullara dörd həftə ərzində pəhrizlərində zerdeçal verilib. Nəticələr müəyyən edib ki, gəmiricilərin qanında yüksək sıxlıqlı lipoproteinlərin və trigliseridlərin səviyyəsi 56% azalıb ki, bu da xolesterinin səviyyəsinin 34% azalmasına səbəb olub. Bununla belə, heç bir yan təsir müəyyən edilməmişdir. İnsanlar üzərində də araşdırmalar aparılıb.
İnsanlar və heyvanlar üzərində aparılan müşahidələr zerdeçal qəbulu ilə serum xolesterin və trigliserid konsentrasiyası arasında tərs əlaqə olduğunu göstərdi. İnsan könüllülərinə bir həftə ərzində 500 milliqram curcumin verilməsi xolesterol səviyyələrində əhəmiyyətli dəyişikliklə nəticələnib.
Beləliklə, eksperiment iştirakçıları arasında ümumi xolesterin 21%, “pis” xolesterin 43% azalıb, “yaxşı” xolesterol isə bir yarım dəfə artıb. Alimlər nəticənin bitkinin kökündə olan maddələr sayəsində əldə edildiyini izah ediblər. Ona görə də onların fikrincə, zerdeçal yemək zamanı ədviyyat kimi istifadə edilməlidir. İcazə verilən doza gündə bir-iki çay qaşığıdır.
Leyla