Qanda xolesterinin səviyyəsinin yağlı qidalardan artması ilə bağlı ümumi yanlış fikir var. Sports.kz Rg.ru-ya istinadən xəbər verir ki, buna görə də bir çox insanlar “az yağlı pəhriz”də olur, pəhrizlərində faktiki olaraq orqanizmdə təhlükəli prosesləri təhrik edən qidalara məhəl qoymurlar.
Qastroenteroloq, tibb elmləri namizədi Olqa Pomoinetskaya izah edir ki, həqiqətən nə məhdudlaşdırılmalıdır və hansı qida qan laxtalanmasına və ürək-damar sisteminin xəstəliklərinə səbəb olan çox pis xolesterolu azaldır.
Həkimin Telegram kanalında yazdığı kimi, insanlar “yağ, yumurta, quzu əti, donuz yağı, kəsmik yeməkdən qorxduqları” vaxtlar olub. Deyirlər ki, bu yağlı yeməkdir, yəni xolesterini artırır. Bu belə deyil, Olqa Pomoinetskaya qeyd etdi və əlavə etdi ki, düzgün yağlar hətta xroniki pankreatit ilə də pəhrizdə ola bilər (əlbəttə ki, kəskin mərhələdən kənarda). Başqa bir şey trigliseridləri olan karbohidratlardır. İşlənmiş qidalar, şəkər, un, tortlar, peçenye, kolbasa, emal olunmuş qidalar, emal olunmuş pendir və s. - bunlar həqiqətən xolesterolu yüksəldən qidalardır.
Bu, aşağıdakı kimi baş verir: qidadan alınan trigliseridlər bədəndə iltihabı təşviq edir, xolesterolun artmasına səbəb olur.
Ancaq qanda təhlükəli səviyyələri azaltmağa kömək edən qidalar da var. İlk məhsul qırmızı düyüdür.
İkinci yerdə pomidor, üçüncü yerdə qara qarağatdır. Yaşıllar və bütün paxlalılar faydalı olacaq.
Xatırlayaq ki, bir tərəfdən xolesterol orqanizm üçün lazımdır, digər tərəfdən isə onun artıqlığı ateroskleroz, qan laxtalanması və ürək xəstəliklərinə səbəb olur.