Makaron xüsusən uşaqların sevimli yeməyidir. Əgər onlara sürtgəcdən keçirilmiş pendir səpsəniz və üzərinə qaymaqlı sous töksəniz, onda ət də lazım deyil - onsuz dadlı olacaq.

Alimlərin fikrincə, makaron B qrupu vitaminləri, E vitamini, kalium, maqnezium və bitki lifinin ideal mənbəyidir. Sonuncu mədə-bağırsaq traktını normallaşdırmağa və çəki nəzarətində saxlamağa kömək edir. Bundan əlavə, lif bədəndən tullantı maddələri, ağır metal duzlarını və toksinləri yaxşı udur və çıxarır.

Amma təzə hazırlanmış makaron sağlamlığa zərər verə bilər. Məsələn, onlar çox yüksək kalorilidirlər və həddindən artıq istehlak və ya yumşaq buğda unundan hazırlanmış məhsulları seçdikdə, piylənmə və diabet inkişaf riskləri arta bilər.

Makaronu necə sağlam etmək olar?

Diyetoloq Maykl Moslinin fikrincə, sevimli məhsulunuz daha sağlam ola bilər və edilməlidir. Məsələn, makaron bişirmə texnologiyasına riayət etmək, onu soyutmaq və yenidən qızdırmaq sürətli karbohidratları davamlı nişastaya çevirməyə kömək edir. Təkrar istilikdən sonra bu maddə lifin analoquna çevrilir və bağırsaq və mədəaltı vəzi xərçənginin inkişaf ehtimalını təxminən 50 faiz azaltmağa kömək edir.

Yeri gəlmişkən, davamlı nişasta mərcimək, noxud, lobya kimi sağlam qidalarda da var. Həm də kartofda bu kifayət qədərdir.

Kartofu makaron kimi daha dadlı və sağlam etmək üçün əvvəlcə onları bişirməli, sonra soyudub yenidən sobada və ya mikrodalğalı sobada bir az qızdırmaq lazımdır.

Leyla