Qarpız pəhrizi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə "Hemotest" laboratoriyasının eksperti Alexandra Filyova deyib.

Bu pəhriz zamanı insan həftədə bir və ya iki dəfə detoks edərək gün ərzində yalnız qarpız yeyir. Aşağı kalorili giləmeyvə çoxlu lif ehtiva edir, buna görə də belə bir pəhrizdə çəki tez azalır. Lakin tərəzidəki rəqəm yalnız qismən gedən kilolara görə azalır, çünki əsasən insanın bədən suyundan gedir. 


Müntəzəm olaraq belə pəhriz saxlamaq artıq maye ilə faydalı mikroelementlərin - kalium və kalsiumun da yuyulmasına gətirib çıxarır. Qarpızda çox az zülal və yağ, eləcə də ən vacib vitamin və minerallar - natrium, vitamin B12, fol turşusu var. Onlarsız orqanizmin normal fəaliyyəti mümkün deyil. Buna görə də müxtəlif və balanslaşdırılmış pəhrizə riayət etmək və "qarpız detoksu"ndan çox istifadə etməmək vacibdir.

Böyrək funksiyası zəif olan insanlar üçün yalnız qarpız yeməməlidirlər - onlar bədəndən artıq mayeni xaric edə bilməyəcəklər və artıq kalium ürək ritminin pozulmasına səbəb ola bilər. 

Həzm sistemi pozulmuş insanlarda da qarpızın həddindən artıq istehlakı ishala səbəb ola bilər. Şəkərli diabet xəstələri də qarpızı çox yeməməlidirlər.

Qarpızda sadə şəkərli sudan əlavə, bir çox faydalı maddələr var. Sağlam dəri rəngini təmin edən, sinir sistemini dəstəkləyən, həzmi yaxşılaşdıran, böyrək sağlamlığını və immuniteti artıran maqnezium, C vitamini və B qrupundan olan vitaminlər, fosfor, dəmir və vitamin A miqdarı yüksəkdir.

Leyla