Düzgün və saglam qidalanmaq hamımız üçün lazim olduduğu kimi qidanın tərkibi, faydalılığını da bilmək həm zəruri, həm də maraqlı olmalıdır. Bəs görəsən , qidalar haqqında bildiklərimizin hamısı doğrudurmu?! Bu dəfə Foodinfo.az sizə qidalar haqqında duymadadığınız (ola bilsin bəzilərini bilirsiniz) həqiqətləri təqdim edir:
  1. Ağ şokoladın tərkibində kakao olmadığı üçün şokolad deyil;
  2. Bir fincan qəhvə bədəndəki qan dövranını önəmli dərəcədə artırır;
  3. Tərkibində ən çox su olan qida qarpızdır;
  4. 8 qram hind qozu yesəniz, bu paranoyaya səbəb olar, bununla da özünüzə və ətrafdakılara ziyan vermiş ola bilərsiniz.
  5. C vitamininin şahı bilinən portağal tərkibində C vtamini olan qidalar arasında ilk 10-luğa belə düşmür (kividəki c vitamini portağaldakından iki dəfə çoxdur);
  6. Yaxşı bişmiş yumurtanı fırlatsanız, çoxlu fırlanacaq, lakin az bişmiş və ya bişməmiş yumurta firlanmaz;
  7. Pendir və qara şokolad diş çürüməsinin qarşısını alır;
  8. Qazlı suların üzərində yazılan “soyuq için” ifadəsi suyu soyuq içməyin ləzzətli olduğunu deyil, qazların həll olması ilə əlaqədardır;
  9. Bəzi meyvələr və tərəvəzlərlə bədənimizdəki orqanlarla böyük oxşarlığı var: Pomidorda ürəkdə olduğu kimi 4 kamera var və qırmızı rəngdədir. Bu da pomidorun ürəyə çox faydalı olduğunu göstərir. Hamımızın bildiyi kimi qoz beyinə bənzəyir və beyin üçün olduqca faydalıdır. Lobya böyrək şəklindədir və böyrəklərə çox yararlıdır. Şirin kartof şəkil olaraq mədəaltı vəziyə (pankreasa) oxşayır. Bu kartof şəkər xəstələrinin glisemik indeksini balanslaşdırır.
Foodinfo.az