
Həkim Sohaib İmtiaz quru meyvələrlə təzə meyvələr arasındakı fərqlərdən danışın.
Foodinfo.az xəbər verir ki, üurudulmuş meyvələrdə konsentrat miqdarda şəkər və kalori var, çünki qurutma zamanı su çıxarılır. Nəticədə, bir porsiya quru meyvə təzə analoqlarından əhəmiyyətli dərəcədə daha çox karbohidrat və enerji ehtiva edir. Bu, sürətli qəlyanaltı üçün əla seçimdir, xüsusən də enerji səviyyənizi yüksək saxlamaq vacibdir. Bununla belə, qurudulmuş meyvələr qan şəkərinin ani sıçrayışlarının qarşısını almaq üçün məhdud miqdarda istehlak edilməlidir.
Bundan əlavə, qurudulmuş meyvələr bədəni iltihabdan və sərbəst radikallardan qoruyan pəhriz lifi və antioksidantlarla zəngindir.
Təzə meyvələrdə isə daha çox nəmlik və qurutma zamanı itirilən C vitamini var. Onlar bədənin su balansını qorumağa kömək edir və toxluq hissi verir. Daha az şəkər və kalori ilə təzə meyvə əlavə çəki qazanma riski olmadan daha çox miqdarda yeyilə bilər.
Təzə meyvənin başqa bir faydası əlavələrin olmamasıdır: konservantlar və ya əlavə şəkər. Onlar daha yavaş həzm olunur, davamlı enerji tədarükünü təmin edir və daha uzun müddət toxluq hissi keçirməyə kömək edir.
Sohaib İmtiazın fikrincə, təzə meyvə və quru meyvələr arasında seçim etməli olursan, onda birincini seçmək daha yaxşıdır.