Ağızda acı bir dad yalnız müəyyən bir yeməkdən sonra deyil, digər səbəblərdən də görünə bilər. Həkimlər hesab edirlər ki, bu simptom bədəndə düzəldilməli olan nasazlığın əlamətidir.
Ağızda acılıq xüsusi qidaların qəbulu və ya həb qəbulunun yan təsiri kimi səbəblərdən görünə bilər. Məsələn, antibiotik tetrasiklin, litium və ürək dərmanları xoşagəlməz bir dada səbəb ola bilər.
Foodinfo.az bildirir ki, diaqnostik həkim Olqa Malinovskaya qeyd edir ki, əgər acının dadı uzun müddət keçmirsə və hətta dişlərinizi fırçaladıqdan sonra da azalmırsa, həmçinin yeməyin dadına təsir etməyə başlayırsa, bu, birbaşa xroniki xəstəliklərin əlamətidir. Söhbət həzm sisteminin patologiyalarından, məsələn, öd kisəsi ilə bağlı problemlərdən gedir.
Acı dad, ödün qida borusuna daxil olması ilə əlaqədardır ki, bu da qidaların həzm edilməsi və yağların parçalanması üçün lazımdır. Öd qaraciyər tərəfindən istehsal olunur və öd kisəsində saxlanılır. Bəzən lazım olduğundan daha çox öd ifraz olunur. Bu, yağlı qidaların sui-istifadəsi nəticəsində baş verir.
Safra axını daşlar, biliyer diskineziya, öd kisəsinin iltihabı - xolesistit ilə müdaxilə edə bilər. Qastrit və xroniki pankreatit də xoşagəlməz dadlara səbəb ola bilər.
Mədə-bağırsaq xəstəlikləri olduqda, acı qarın ağrısı, ürəkbulanma, qusma, ürək yanması və gəyirmə ilə müşayiət olunur.
Həkim diş problemlərinin də acıya səbəb ola biləcəyini açıqladı. Məsələn, ağız boşluğunda iltihab. Əlaqədar simptomlara selikli qişada xoralar və yemək zamanı ağrı daxildir.
Nurlan