Ən güclü allergenlər anafilaktik şok da daxil olmaqla insanlarda ciddi reaksiyalara səbəb ola bilən qida məhsullarıdır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə həkim-terapevt Yana Şmelyova danışıb.
Onun sözlərinə görə, mütəxəssislər çox vaxt fıstıq, yumurta və çiyələklərə qarşı allergiya diaqnozu qoyurlar:
"Əksər hallarda xəstəlik uşaqlıqdan başlayır, ömür boyu davam edir və dərmanlarla müalicə olunmur".
Həkim bildirib ki, balıq da güclü allergendir, kürü və dəniz məhsulları reaksiyaya səbəb ola bilər. Onlara qarşı allergiya çox vaxt uşaqlıqda ağızda xoşagəlməz sancma, bədəndə qaşınma, ürəkbulanma və səpgilər şəklində üzə çıxır.
“Ferment çatışmazlığı səbəbindən bir çox insan tərəfindən parçalanmayan süd şəkərinə ən çox üç yaşa qədər uşaqlarda rast gəlinir. Dölün inkişafı zamanı da yarana bilər. Yəni anadangəlmə patologiyadır ki, uşağa normal şəkildə tibbi südü qəbul etməyə imkan vermir”, - deyə həkim vurğulayıb.
Yumurta, ən çox da toyuq yumurtası allergiyaya səbəb olur. Toyuq yumurtasındakı zülala təkcə yumurtaların özlərində deyil, həm də stabilizator rolunu oynayan bəzi peyvəndlərdə də rast gəlinir. Yumurta allergiyası rinit, dispepsiya və aşağı qan təzyiqi kimi simptomlarla müşayiət olunur.
“Meyvələr arasında allergenlər daha çoxdur. Çiyələk, yabanı çiyələk və limon xüsusilə təhlükəli hesab olunur. Bunlar allergenlər arasında liderdir”, - deyə o vurğulayıb.