İngilis alimləri ürək-damar xəstəliklərinin artması riskini düyünün istifadəsi ilə əlaqələndirirlər. Sputnik Azərbaycan xəbər verir ki, müvafiq tədqiqatın nəticələri "Science of the Total Environment" jurnalında dərc edilib.
Düyü özündə sonradan insan orqanizminə daxil olan toksinləri və arseni toplaya bilir. Arsen ürək və qan damarları üçün təhlükəli hesab edilir. Mütəxəssislərin fikrincə, hətta kiçik dozalarda bu elementin uzunmüddətli istifadəsi hər il minlərlə erkən ölümlə əlaqələndirilir. Tədqiqat Mançester və Salford (Böyük Britaniya) universitetlərinin alimləri tərəfindən hazırlanıb.
Məlum olub ki, İngiltərə və Uelsdə sağlamlıq problemləri olan düyü istehlakçılarının 25 faizi ürək-damar xəstəliklərindən ölüm hallarının daha yüksək riskinə məruz qalır. Professor Devid Polya "düyünün istifadəsi nəticəsində sağlamlıq üçün modelləşdirilmiş yüksək risk təxminən altı faiz təşkil edir" deyib.
Xəstəliklərin riskini azaltmaq üçün mütəxəssislər düyüdən hazırlanan yeməklərin pərəstişkarlarına öz qida rasionlarında düyünü digər taxıl bitkiləri ilə əvəzləməyi məsləhət görüblər. Həmçinin, alimlər bu populyar məhsulun istehlakını məhdudlaşdırmaq və yaxud düyünün müxtəlif növlərini - məsələn, basmati və ya cilalanmış düyünü seçməyi tövsiyə ediblər. Ekspertlərin qiymətləndirməsinə görə, dünyada üç milyarddan çox insan düyünü əsas qida məhsulu kimi istehlak edir.
Əvvəllər rusiyalı həkim-dietoloqlar vətəndaşlara səhər yeməyi zamanı populyar dənli bitkilərdən hazırlanmış hazır qidalardan, ağ çörəkdən, hazır şirələrindən və qazlı içkilərdən imtina etməyi məsləhət görürdülər. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, sadalanan məhsullar mənimsənilmiş karbohidratları ehtiva edir. Həkimlər tərəfindən faydasız ərzaqların qarabaşaq yarması, qəhvəyi düyü və ya bulqurla əvəz edilməsi tövsiyə olunur.