Mixək yemək və içkilərdə çox istifadə edilən bir dadlandırıcıdır və diş pastası, sabun və kosmetika kimi digər məhsullarda ətirlındirici kimi də istifadə olunur. Bəs qərənfilin sağlamlıq üçün faydaları nələrdir?

Foodinfo.az mixəyin faydalarını təqdim edir:

Mixək sərbəst radikalların zədələnməsi ilə mübarizə aparan və toxunulmazlığımızı artıran güclü antioksidantlarla doludur.

1- Mixəkdə maddələr mübadiləsinə, böyüməyə və inkişafa kömək edən manqan daxil olmaqla yüksək səviyyədə minerallar var. Bir çay qaşığı porsiyasında çox az kalori olsa da (cəmi altı), tərkibində bir qram lif var.

2- Sümük qırılmasına səbəb olan sümük xəstəliyi olan osteoporozun qarşısını alır. Qadınlar osteoporoza daha çox meyllidirlər, lakin hər kəs yaşlandıqca sümük sağlamlığına diqqət yetirməlidir. Mixəyin tərkibindəki manqan sümükləri gücləndirməyə kömək edir. Sağlam manqan qəbulu sümüklərinizin böyüməsinə, sıxlığını artırmasına və illər boyu sağlam qalmasına kömək edir.

3- Tədqiqatlar göstərir ki, mixək ekstraktı şişlərin böyüməsini ləngidir. Buna görə yeməklərinizə bir neçə mixək səpmək xəstəliklərlə mübarizə aparmağa kömək edə bilər.

4- Mixək ekstraktı yüksək konsentrasiyalı və qaraciyər üçün zərərli olduğundan uşaqlara istifadə etmək tövsiyə edilmir. Kiçik, nəzarət edilən miqdarda mixək əslində qaraciyəri sağlam saxlamağa kömək edə bilər. 

5- Qərənfil ağız sağlamlığını yaxşılaşdıran bakterisid xüsusiyyətlərə də malikdir və udulduğu təqdirdə bədəninizə zərər verə biləcək bir bakteriya olan E. coli-nin səbəb olduğu qida zəhərlənməsindən qoruya bilər.

6- Tərkibində mixək və ya mixək yağı olan pəhriz Tip 2 diabet riskini azaltmağa kömək edə bilər. Mixək yemək qan şəkərinizi tənzimləməyə və insulindən asılı hüceyrə funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Ümumi sağlam qidalanma ilə yanaşı mixək sizi qan şəkəri problemlərindən qoruya bilər.

7- Mixək mədə xoralarının qarşısını almağa kömək edir. Xüsusilə yağ şəklində mixək qəbulu mədənin bu qoruyucu mədə selikli təbəqəsini meydana gətirməsinə kömək edir və bu pis xoraların qarşısını alır.

8- Diş ağrısı üçün mixək yağının müalicəvi xüsusiyyətlərini çoxları bilir. Əgər təbii mixək yarpaqlarınız varsa, yarpağı ağrıyan dişin üzərinə qoyub bir neçə dəqiqə saxlaya bilərsiniz, yaxud maye halındadırsa, həmin nahiyəyə damcılada bilərsiniz.

9- Zəhərli bitkilərlə təmasdan yaranan qaşınma və yanmaları aradan qaldırmaq üçün çox vaxt mixək yağından istifadə edilir.

10- Yataq yaralarına həssas olan dəriyə mixək yağı sürtmək də bu yaraların yaranma ehtimalını azaltmağa kömək edir.