Xurma çox faydalı bir meyvə olsa da, bəzi insanlar üçün müəyyən sağlamlıq problemlərinə görə məhdudiyyətlər ola bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, aşağıdakı qruplara xurma yemək məsləhət görülmür və ya məhdudlaşdırılmalıdır:
Diabet xəstələri
Xurma tərkibində yüksək miqdarda təbii şəkər (fruktoza) ehtiva edir. Bu səbəbdən diabet xəstələrinin qan şəkəri səviyyəsini yüksəldə bilər. Diabet xəstələri həkimlə məsləhətləşərək xurma yeməli və porsiya ölçülərinə diqqət yetirməlidirlər.
2. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar
Bu meyvə yüksək miqdarda lif ehtiva edir, bu da həzm sistemi üçün faydalı olsa da, bəzi insanlar üçün qəbizlik və ya mədə narahatlıqlarına səbəb ola bilər. Xüsusilə həzm problemləri və ya mədə xorası xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər diqqətli olmalıdır.
3. Aşağı qan təzyiqi olanlar
O, təzyiqi azalda bilən qidalardandır, bu səbəbdən aşağı təzyiqi olan insanların böyük miqdarda xurma yeməsi təzyiqin daha da düşməsinə səbəb ola bilər.
4. Pankreatit və ya öd kisəsi xəstəlikləri olanlar
Xurma yüksək miqdarda şəkər və lif ehtiva etdiyindən pankreasın və öd kisəsinin fəaliyyəti ilə bağlı problemləri olan insanlar üçün ağır hesab olunur.
5. Allergiyası olanlar
Həmçinin allergik reaksiyaları olan şəxslər bu meyvədən uzaq durmalıdır.