Taxta qaşıqları qabyuyan maşında yumaq onların keyfiyyətinə və ömrünə ciddi şəkildə zərər verə bilər. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, taxta təbii bir material olduğundan suyu udma qabiliyyətinə malikdir. Qabyuyan maşında uzun müddət isti su və buxarla təmasda olan taxta qaşıqlar suyu daha çox çəkir, bu da onların şişməsinə və formasının dəyişməsinə səbəb olur. Bu proses nəticəsində taxta qaşıqlar çatlayır, bükülür və istifadəyə yararsız hala gəlir.

Belə qaşıqların üzərindəki qoruyucu lak təbəqəsi qabyuyan maşınların təmizləyici deterjanları və yüksək su temperaturu ilə məhv ola bilər. Bu qoruyucu təbəqənin zədələnməsi taxtanın daha çox su udmasına və çatlamasına gətirib çıxarır. Qoruyucu təbəqə olmadan taxta daha tez aşınır və zərər görür.

Onların qabyuyan maşında yuyulması səthlərindəki mikrobların çoxalmasına şərait yarada bilər. Qoruyucu qat zədələndikdən sonra taxta göbələk, küf və bakteriyalar üçün uyğun bir mühitə çevrilir. Bu isə qida təhlükəsizliyi baxımından risk yaradır.

Qabyuyan maşınlar üçün nəzərdə tutulmuş deterjanlar çox güclü kimyəvi maddələrdən ibarətdir. Bu maddələr taxta qaşıqların təbii strukturunu zəiflədə və taxtanın təbii yağlarını məhv edə bilər. Nəticədə taxta qaşıqların səthi kobudlaşır və onlar daha tez köhnəlir.

İstiliyin təsiri ilə taxta materialının quruması, çatlaması və hətta qırılması mümkündür. Taxta bu istilik dəyişikliklərinə qarşı çox həssasdır və zamanla zədələnir.

Taxta qaşıqların təmizliyini təmin etmək üçün, əl ilə ilıq suda yuyub dərhal qurulamaq ən yaxşı seçimdir. Bu, onların uzun müddət sağlam və istifadə üçün yararlı qalmasına kömək edəcək.