İnsanlar üçün qida maddələr mübadiləsi zamanı orqanizmdə ifraz olunan “qablaşdırılmış” enerjidir.
Foodinfo.az bilririr ki, bu enerjini orqan və sistemlərin fəaliyyətinə, fiziki fəaliyyətə sərf etmək olar. Xərclənməmiş artıq enerji yağ toxuması ehtiyatı şəklində toplanır.
Sivilizasiya probleminə çevrilmiş piylənmənin yayılmasının artmasında əsas amillər zəif qidalanma, aşağı fiziki aktivlik və oturaq həyat tərzidir. Müasir insanın əlçatan qidası çoxdur və fiziki fəaliyyəti azdır, yəni yeməkdən aldığı enerjini sərf etmir.
Statistikaya görə, hər ikinci insan artıq çəkidən əziyyət çəkir. Bir qayda olaraq, əsas səbəb pis qidalanma və nəticədə bir insanın xərclədiyindən daha çox istehlak etdiyi enerji balansında bir balanssızlıqdır. Çox miqdarda sadə karbohidratlar, yüksək kalorili qidalar, az miqdarda lif və oturaq həyat tərzi piylənməyə səbəb olur.