Şimali Qafqaz Federal Universitetinin (NCFU) tədqiqatçılarının fikrincə, müasir yemək vərdişləri orqanizmin əsas qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu problemi həll etmək üçün qida zənginləşdirmə üsulları hazırlanır. Onlardan biri faydalı komponentlərin mikrokapsulyasiyasıdır.

Bu, vitaminlərin, probiyotiklərin və digər faydalı maddələrin birbaşa bağırsaqlara çatdırılmasına imkan verir. Tədqiqatçılar bitki materiallarından, mikroyosunlardan, laktik turşu bakteriyalarından və laktoza fermentləşdirən mayalardan bioloji aktiv maddələrin çıxarılması və mikrokapsulyasiya edilməsi üsullarını işləyib hazırlayıb.

Onların yaratdığı pilot kapsulator istehlak üçün əlverişli olan 100-300 mikrometr ölçüdə mikrokapsulalar istehsal edir. Qabıq kimi mütəxəssislər xərçəngkimilərin qabıqlarından əldə edilən təbii polisaxarid olan xitozandan istifadə edirlər.

Bundan əlavə, xitosan antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir, məhsulları xarab olmaqdan qoruyur.