Çərəzlər həm dadlı qəlyanaltılar, həm də sağlamlığımız üçün çox dəyərli qidalardır. Foodinfo.az xəbər verir ki, onlar tərkiblərindəki sağlam yağlar, zülallar, liflər və müxtəlif vitaminlər sayəsində bir çox fayda təmin edirlər. Ancaq bütün çərəzlər eyni dərəcədə faydalı deyil.
Çərəzlərin qida dəyəri onların növündən asılı olaraq dəyişir. Bəziləri digərlərindən daha çox omeqa-3 yağ turşuları, antioksidanlar və lif ehtiva edir.
Kişmiş
Xüsusilə Asiya ölkələrində hər gün istehlak edilən kişmişin yaddaşı gücləndirici təsiri var.
Neuşatel Universitetinin apardığı araşdırmada Yaponiyada yaşayan insanların yaddaşlarının çox güclü olmasının səbəblərindən birinin də kişmiş yemə vərdişi olduğu bildirilib.
Badam
Ən məşhur çərəzlərdən biri olan badam həm də şəfa mənbəyidir. Həzm sisteminin işini sürətləndirən badam arıqlama prosesini dəstəkləyən qidalar arasındadır. Bol E vitamini ehtiva edən badam həm çiy, həm də qovrulmuş halda istehlak edilə bilər.
Püstə
Şirniyyat və şokoladlarda çox istifadə edilən püstə təkli doymamış yağlar və çoxlu doymamış yağlarla zəngindir. Bu sağlam yağlar ürək sağlamlığını dəstəkləyir, pis LDL xolesterol səviyyələrini aşağı salır və yaxşı HDL xolesterol səviyyələrini artırır.
Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan püstə əzələ inkişafı və bərpası üçün vacibdir. Dadına görə tez-tez seçilən püstə həm də hüceyrə sağlamlığı, enerji mübadiləsi və sinir sisteminin fəaliyyəti üçün çox faydalı bir qidadır.