Dünyada diabet diaqnozu qoyulan insanların sayı durmadan artır. Foodinfo.az Hibiny.ru-ya istinadən xəbər verir ki, bu, hər bir insanda inkişaf edə bilən və qismən qidalanmadan asılı olan mürəkkəb patologiyadır.
Tibb elmləri namizədi, ortoped, inteqrativ təbabət həkimi, Ruslan Məsqutov lif istehlakının vacibliyini qeyd edib. Bu gün az adam kifayət qədər miqdarda istifadə edir.
“Bir çox pəhriz qaydalarına və araşdırmalarına görə, lif çatışmazlığı əsas sağlamlıq risklərindən biridir. Bu çatışmazlıq şəkərli diabet, piylənmə və hipertoniya ilə bağlıdır”, - Məsqutov bildirir.
Lif bitkilərdə və taxıllarda olan həzm olunmayan karbohidratdır. Onun ən zəngin mənbələri tərəvəzlər və tam taxıllardır. Lif mədə-bağırsaq traktını və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir.
Bir araşdırmaya görə, tip 2 diabetli insanlar üçün daha çox lif yemək qan qlükoza səviyyəsini idarə etməyə kömək edir. İnsan orqanizmi lifi udmaq və parçalamaq iqtidarında deyil, buna görə də digər karbohidratlardan fərqli olaraq qanda qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb olmur.