Yaşlanma prosesinə genetik faktorlar, həyat tərzi vərdişləri və ətraf mühit faktorları kimi müxtəlif amillər təsir edə bilər. Ancaq bəzi hallarda qocalma prosesi daha sürətli inkişaf edə bilər. Əslində gənc qalmaq üçün bəzi qidaları diqqətlə istehlak etmək tövsiyə olunur. Əks halda gənclik illərinizdən tez uzaqlaşa bilərsiniz. 

Foodinfo.az-ın məlumatına görə, qırışlar, dərinin sallanması, əzələ itkisi, kövrək sümüklər, enerji çatışmazlığı, yaddaş itkisi, immun sisteminin zəifləməsi yaşlanmanın əlamətləri hesab olunur.

Əslində sürətli qocalma nəticəsində bu əlamətlərə daha gənc yaşlarda da rast gəlmək mümkündür. Gənc qalmaq üçün bəzi qidalara diqqət yetirmək tövsiyə olunur.

Bəzi qidalar var ki, cavan qalmaq istəyənlərə tövsiyə edilmir. Bu qidalar gənc yaşda qocalma prosesini sürətləndirə və qırışlara səbəb ola bilər. Qocalmanı sürətləndirən qidalardan bəziləri bunlardır: trans yağlar, duz, yüksək doymuş yağlı qidalar, şəkərli və işlənmiş qidalar.

Trans yağlar:

Bu maye bitki yağlarını hidrogenləşdirmə adlanan proseslə bərk maddələrə çevirməklə əldə edilən yağlardır. Onu kartof qızartması, dondurma, qəlyanaltılar və işlənmiş qəlyanaltılar kimi bir çox qidalarda tapmaq olar. Əslində, trans yağlar iltihabı artıra, hüceyrələrə zərər verə və qocalma əlamətlərini sürətləndirə bilər. Bu səbəbdən gənc qalmaq istəyənlərə bu qidalar tövsiyə edilmir.

Duz:

Çox duz istehlak edilərsə, yüksək qan təzyiqi, iltihab və suyun tutulmasına səbəb ola bilər. Bu amillər isə gənclik görünüşünün itirilməsinə səbəb ola bilər.

Yüksək doymuş yağlı qidalar:

Böyük miqdarda doymuş yağ ehtiva edən qidalar ürək-damar xəstəliklərinin risk səviyyəsini artırır. Nəticədə qocalma baş verir.

Şəkərli işlənmiş qidalar:

Şəkəri yüksək olan qidalar qocalma prosesini sürətləndirir. Həqiqətən, şəkər qlikasiya deyilən bir prosesə səbəb ola bilər. Qlikasiya şəkəri zülallara bağlayaraq hüceyrələrə zərər verə və yaşlanma əlamətlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də gənc qalmaq istəyənlərə tövsiyə edilmir.