Suşi bütün dünyada çox məşhur olan ənənəvi Yapon mətbəxinin bir növüdür. İnsanların çoxu suşini çiy balıqla əlaqələndirsə də, onu müxtəlif bişmiş dəniz məhsulları ilə də hazırlamaq olar. Digər inqrediyentlərə tərəvəz və qurudulmuş dəniz yosunu (nori kimi tanınır) bükülmüş sirkələnmiş düyü daxildir. İstər evdə suşi hazırlasanız, istərsə də çöldə yesəniz, qalıqlarınız qala bilər.
Bəs suşini başqa vaxt yemək üçün təhlükəsiz şəkildə necə saxlamaq olar?
Foodinfo.az-ın bu məqaləsi suşinin nə qədər davam edə biləcəyini, onu saxlamağın ən yaxşı yollarını və xarab olma əlamətlərini necə müəyyən etməyi əhatə edir.
Suşinizin əsas inqrediyentləri ümumi saxlama müddətini və saxlama qaydalarını müəyyən edəcək. Ümumiyyətlə, ABŞ Ərzaq və Dərman İdarəsi (FDA) yemək qalıqlarını otaq temperaturunda 2 saatdan çox, əgər yemək yeyirsinizsə və temperatur 32°C-dən yuxarı olarsa, 1 saatdan çox olmamağı tövsiyə edir. Bu təlimat həm saşimi kimi xam suşiyə, həm də tempura və ya Kaliforniya rulonları kimi bişmiş suşiyə aiddir. Bununla belə, suşi soyuducuda saxlayarkən ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamenti (USDA) çiy balıq və qabıqlı balıqları soyuducuda 1-2 gün, bişirildikdə isə 3-4 gün saxlamağı tövsiyə edir. Məqsəd suşini müəyyən temperaturdan uzaq tutmaqdır ki, bu da qida yoluxucu xəstəlik riskinizi artıran sürətli bakteriya artımının qarşısını almaqdır.
Çiy balıq və dəniz məhsulları, o cümlədən suşi - FDA-nın xam balıq və dəniz məhsullarının saxlanması qaydalarına uyğun olaraq, plastik qaba, folqa və ya nəmə davamlı kağıza möhkəm sarılmalı və soyuducuda və ya dondurucuda saxlanmalıdır. Alternativ olaraq, onu hava keçirməyən bir qabda saxlaya bilərsiniz ki, bu da nəm və bakteriya artımını azaldır. Yaxşı bağlanmayan qablardan çəkinin, çünki bunlar bakteriya artımına və ya qidanın xarab olmasına səbəb ola bilər. Çiy və bişmiş suşini müvafiq olaraq 2 və 4 günə qədər soyuducuda saxlayın. Daha uzun saxlama üçün suşi dondurula bilər, lakin məhsulun keyfiyyəti pozulmuş olar.
Suşinizin xarab olub-olmadığını müəyyən etmək üçün aşağıdakılara diqqət edin:
Qoxu:
Bakteriyaların təsiri suşinin pisləşməsinə və xoşagəlməz qoxu yaymasına səbəb olur. Əgər suşi soyuducuda saxlamısınızsa, yeməkdən əvvəl iyləməyi unutmayın.
Solğun görünüş:
Soyuducuda saxlanılan suşinin dadı və teksturası bir qədər fərqli ola bilsə də, suşinin rəngində əhəmiyyətli dəyişikliklərə və ya kif kimi digər xarab olma əlamətlərinə görə vizual olaraq yoxlayın.
Yapışqan:
Qidalar, xüsusən də düyü xarab olduqda tez-tez selik əmələ gətirir. Əgər qalıqlarınızda selik görürsünüzsə və ya hiss edirsinizsə, suşini atın.
Suşi və saşimi kimi çiy balıq və dəniz məhsulları, insanlara yoluxa bilən və qida yoluxucu xəstəliklərə səbəb ola biləcək parazit və bakteriyalara daha çox malikdir.
Anisakidoz - bağırsaq sürfəsi infeksiyası - Yaponiyada suşi ilə əlaqəli ümumi bir qida yoluxucu xəstəlikdir, suşi isə ABŞ-da salmonella epidemiyası ilə əlaqələndirilir.
Fərdi simptomlar fərqli ola bilsə də, qida yoluxucu xəstəliklərin ən çox görülən simptomları ishal, qusma, ürəkbulanma və mədə kramplarıdır.
Qida zəhərlənməsi halları xüsusilə kiçik uşaqlar, yaşlılar, hamilə qadınlar və müəyyən sağlamlıq vəziyyəti olanlar kimi ağırlaşma riski yüksək olan insanlar arasında ağır ola bilər. Qida yoluxucu xəstəliklər riskindən əlavə, suşi beyin, bağırsaq və böyrəklərə zərər verə bilən böyük miqdarda zəhərli ağır metal olan civə mənbəyi ola bilər.