Ölkəmizdə ən çox istehlak edilən qidalardan biri də toyuq ətidir ki, ondan müxtəlif və dadlı yeməklər hazırlamaq olar. Bəzi insanlar toyuğun əsas hissələri ilə yanaşı qanad, boyun, ürək, qaraciyər, dəri, quyruq, ayaq kimi müxtəlif hissələrini də yeyirlər, lakin toyuğun bəzi hissələrini istehlak etmək sağlamlığa zərərlidir.
Foodinfo.az bu yazıda toyuğun hansı hissəsini istifadə etməyin zərərli olduğunu və sizin üçün bir çox fəsadlara səbəb olacağını qeyd edir.
Toyuq dərisinin mənfi cəhətləri:
1. Dəridə çoxlu doymuş yağ turşuları və xolesterin var. Yüksək kalorili olduğundan artıq çəki və digər xəstəliklərə səbəb ola bilər.
2. Yetişən toyuqları sağlam saxlamaq üçün onlara əlavə olaraq antibiotik preparatları yeridilir. Bu antibiotiklər toyuğun dərisində saxlanılır və toyuğun bu hissəsini istehlak etmək immunitet sistemini zəiflədəcək.
3. Arpa və qarğıdalı toxumları ilə birlikdə toyuq pəhrizinə daxil olan ağır metallar, zəhərlər və pestisidlər toyuğun dərisinə çökür və xərçəng şişlərinin tezliyini artırır.
4. Təəssüf ki, toyuqların daha sürətli böyüməsi üçün onlara hormonlar vurulur. Bu hormonlar qadın və kişilərdə cinsi hormonlara eyni dərəcədə təsir edir, qadınlarda həddindən artıq tüklənmə, sızanaq və yumurtalıq kistaları kimi problemlərə səbəb olur. Bu kişilərdə ciddi dəri problemləri və cinsi hormonların çatışmazlığına gətirib çıxarır və uşaqlarda çəki artımına səbəb olur
Bəzi insanlar toyuq quyruğu istifadə edirlər. Toyuq ətinin bu hissəsi yüksək yağ tərkibinə görə bütün insanlar üçün zərərlidir və onun istehlakı ürək-damar xəstəlikləri, qan yağının artması , yüksək xolesterin və s. kimi ağırlaşmalara səbəb olur.
Toyuq ayaqlarının istehlakının mənfi cəhətləri:
Toyuq ayaqlarının tərkibində qığırdaqlı hissələr var və diyetoloqların fikrincə, toyuq ayağı şorbası kalsium, fosfor, A və D vitaminləri mənbəyidir və zədələnmiş qığırdaqların bərpası və osteoporozun müalicəsi üçün faydalıdır. Bu mütəxəssislər toyuq ayağını bir və ya iki dəfə istehlak etməyi məsləhət görürlər, lakin ayda bir və ya iki dəfədən çox istehlak edilməsi insanlarda toxuma iltihabına səbəb olur.
Bəzi ekspertlər də hesab edirlər ki, toyuq ayaqlarının çox zülal dəyəri yoxdur və qığırdaqların qurulması üçün bir amil deyil. Toyuq ayağı yüksək doymuş yağa malikdir və artıq çəkisi olan və diabetdən əziyyət çəkən insanlar toyuqun bu hissəsindən istifadə etməməlidirlər.
Toyuq qaraciyərinin zərərləri:
Qaraciyər qida maddələrini saxlamaqla yanaşı, müxtəlif fermentlər hesabına toksinlərin, hormonların, peyvəndlərin, hər cür inyeksiya və oral antibiotiklərin yığılması və zərərsizləşdirilməsi yeri olan orqandır.
Yoluxucu xəstəliklərə qarşı mübarizə aparmaq, quşların parazitar və virus xəstəliklərinə qarşı mübarizə aparmaq üçün antibiotiklərdən və kimyəvi preparatlardan istifadə edirlər. Əgər bu dərmanlar kəsilməzdən 24-48 saat əvvəl toyuqlara vurularsa, heyvanın qaraciyərində yığılmış zərərli maddələri təmizləmək və zərərsizləşdirmək imkanı olmur və dərman toyuq qaraciyərinə yığılır və bu sağlamlığa çox zərərlidir, ona görə də toyuq qaraciyəri yemək xərçəng kimi müxtəlif fəsadlara səbəb olur.
Toyuq qanadlarından istifadənin yan təsirləri:
Qanad və boyun peyvəndin ev quşlarına vurulduğu yerdir, lakin vurulan maddələrin bu orqanlara sorulma sürəti yüksək olduğu üçün uzun sürmür, lakin bəzi ekspertlər quşun bu hissələrini yeməyi zərərli hesab edirlər.
Toyuğun boynu da peyvəndin vurulduğu yerdir və bu hissədən sinir toxuması və bir çox limfa düyünləri keçir, çünki toyuğun boynundakı daxili kanalı yaxşı yumaq mümkün olmadığı üçün ondan istifadə etmək məsləhət görülmür.
Toyuq qanadları və boynu istehlakının sağlamlığa müxtəlif təsirləri var: böyümənin sürətlənməsi, həzm pozğunluqları və qaraciyərin yağlanması , bəzi zərərli birləşmələrin ötürülməsi, ürək-damar xəstəlikləri, uşaqlıq yolunda kistlərin böyüməsi, müxtəlif xəstəliklər, sinə kistləri, qadınlarda şiddətli dəri sızanaqları, menstrual dövrünün dəyişməsi, piylənmə və artıq çəkiyə təsiri var.
Şəbnəm