Rusiyalı alimlər E202, E203, E201 konservantlarını tədqiq edərək onların təhlükəsizliyini sübut ediblər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, N. S. Kurnakov adına Ümumi və Qeyri-üzvi Kimya İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, məşhur konservantlar - kalium sorbat (E202), kalsium sorbat (E203) və natrium sorbat (E201) qızdırıldıqda və ultrabənövşəyi şüalanma zamanı sabit qalır. Bu, onların istifadəsi üçün təhlükəsiz və saxlanmasını asanlaşdırır. Təhsil və Elm Nazirliyi qeyd edib ki, kəşf bu maddələrin qida və kosmetika sənayesində etibarlılığını təsdiq edir.

İnstitutun kristal kimyası laboratoriyasının mütəxəssisləri rentgen metodlarından istifadə etməklə sorbatların strukturunu ətraflı öyrənib. Tədqiqatçılar temperaturun dəyişməsi və ultrabənövşəyi şüaların təsiri altında onların davranışlarını öyrənmək üçün konservantların kristallarını əldə ediblər.

Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, sorbatlar 160°C-yə qədər qızdırıldıqda belə sabit və təhlükəsiz qalırlar.