İyun ayının əsas giləmeyvəsi olan gilas vitamin və mikroelementlərlə zəngin, kalorisi azdır və bir sıra xəstəliklərə faydalıdır. Bununla birlikdə, onu çox yeyə bilməzsiniz, çünki bu, mədə-bağırsaq traktının problemləri ilə doludur. Bu barədə Life.ru-ya Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət Elmləri fakültəsinin ümumi biologiya və bioekologiya kafedrasının dosenti Vitali Napolov məlumat verib.
Mütəxəssis əvvəlcə mövsümi giləmeyvələrin faydalarını qeyd etdi: albalıda karbohidratlar, az miqdarda zülallar və yağlar, mikroelementlər - kalium, kalsium, maqnezium, həmçinin A və C vitaminləri (100 qramda, təxminən altıda birində) var. C vitamininin gündəlik dəyəri). Giləmeyvə kalorilərdə çox yüksək deyil - orta hesabla 100 qrama 65 kkal. Hipertansif xəstələr, ateroskleroz və anemiya üçün tövsiyə olunur. Şirin albalı və albalı qanın laxtalanmasını azaldır və qan laxtalanmasının qarşısını alır. Onların tərkibində yaşlanmanı yavaşlatan antioksidanlar var.
Şirin albalıların özəlliyi ondan ibarətdir ki, onun istifadəsi kiçik kapilyarların divarlarını möhkəmləndirir, onları daha az kövrək edir. Qışda bir çox insanın əlləri aşağı müsbət temperaturda belə əlcəksiz donmağa başlayır. Bu, kapilyarlarda problem olduğunu göstərir. Gilas yemək kapilyarları çox yaxşı gücləndirir və bu problemi aradan qaldırır.
Bununla belə, həddindən artıq yeməməlisiniz: giləmeyvədəki çox miqdarda pəhriz lifi bağırsaqları qıcıqlandırır və həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər. Gündə 200-350 qram albalı istehlak etmək tövsiyə olunur. Həmçinin, ağcaqayın poleninə alerjisi olanlar onunla ehtiyatlı olmalıdırlar: yüksək ehtimalla bu giləmeyvə üçün allergik olacaqlar.