Diyetoloq Katerina Kuzina “Axşam Moskva” qəzetinə bildirib ki, 50 yaşdan sonra süd məhsullarını istehlak edib-etməmək fərdi yanaşma məsələsidir.
Onun sözlərinə görə, süd və süd məhsulları yetkinlik dövründə sağlamlığı qorumaq üçün lazım olan maddələrlə zəngindir. Sümükləri gücləndirmək və osteoporozun qarşısını almaq üçün lazım olan qiymətli kalsium mənbəyidir. Belə məhsulların tərkibində enerji mübadiləsi və sinir sisteminin fəaliyyəti üçün vacib olan yüksək keyfiyyətli zülallar, B vitaminləri, riboflavin və vitamin B12 var.
Ancaq bədənin laktoza tolerantlığı azalarsa, insanda şişkinlik, qaz və həzm pozğunluğu müşahidə edilə bilər.
Mütəxəssis süd məhsullarına alternativ olaraq çoxlu kalsium və D vitamini olan soya, badam və yulaf südü kimi bitki mənşəli içkilərin adını çəkib. Lakin onların tərkibində adi süd qədər protein yoxdur və orqanizm də udmaq qabiliyyətinə malikdir. bu məhsullar daha az yaxşıdır. Süd məhsullarının istehlakı nəticəsində yaranan laktoza dözümsüzlüyü və ya digər sağlamlıq problemləri yoxdursa, 50 yaşdan sonra az miqdarda süd mümkündür və hətta faydalıdır.