Qaraciyər, xüsusilə də mal, qoyun və toyuq qaraciyəri B12 vitamininin ən zəngin təbii mənbələrindən biridir. Orqanizmdə B12 anbarlarını sürətlə doldurmaq istəyən insanlar üçün bu qida əsl “bioloji sərvət” sayılır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, B12 vitamini qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalına, sinir sisteminin sağlamlığına, beyin funksiyalarına, enerji səviyyəsinin yüksək qalmasına, DNA sintezinə birbaşa təsir edir.

B12 çatışmazlığı yorğunluq, yaddaş zəifliyi, sinir pozuntuları, qanazlığı və depressiya ilə özünü göstərə bilir.

Mal qaraciyərinin 100 qramında 70–90 µq B12 var. Bu miqdar gündəlik ehtiyacın 2000–3000%-ni qarşılayır. Mal qaraciyəri B12 anbarını bərpa etmək və ya sürətlə artırmaq üçün ən effektiv qidalardan biridir.

Qoyun qaraciyəri mal qaraciyəri qədər olmasa da, çox yüksək B12 mənbəyidir. Yüksək dəmir və fol turşusu da ehtiva edir.

Toyuq qaraciyəri daha az, amma yenə də 100 qramda 15–20 µq B12 ehtiva edir. Eyni zamanda, ucuz və asan tapılan bir alternativdir.

Əgər B12 vitamini ehtiyatınızı təbii yolla və effektiv şəkildə artırmaq istəyirsinizsə, mal qaraciyəri bu işdə ən güclü müttəfiqdir. Amma istifadə miqdarı və tezliyi diqqətlə seçilməlidir.