Təzə meyvələrdə müəyyən maddələrin çox olması onları gündəlik istehlak üçün arzuolunmaz edir.

Meyvələr pəhrizimizin vacib hissəsidir və bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Ancaq bəziləri hər gün istehlak edilməməlidir. Bu, onların tərkibində böyük dozalarda bədənə zərər verə bilən müəyyən maddələrin olması ilə əlaqədardır.

1. Qreypfrut

Qreypfrutun tərkibində furanokumarinlər adlı bir maddə var və bu maddə bəzi dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər. Bu, potensialın artmasına və potensial təhlükəli yan təsirlərə səbəb ola bilər. Buna görə də, dərman qəbul edirsinizsə, qreypfrutun istehlak etməyiniz üçün təhlükəsiz olub olmadığını öyrənmək üçün həkiminizlə yoxlayın.

2. Ərik

Ərikin tərkibində amigdalin adlı maddə var və bu maddə orqanizmdə siyanidə çevrilir. Böyük miqdarda ərik istehlakı sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər. Uşaqlar və qaraciyər və ya böyrək xəstəlikləri olan insanlar ərikdən istifadə edərkən xüsusilə diqqətli olmalıdırlar.

3. Banan

Banan əla qida mənbəyidir, lakin yüksək glisemik indeksə malikdir. Buna görə də, maddələr mübadiləsi pozğunluğu və şəkərli diabet xəstələri, xüsusən də dərisinin qaraldığı mərhələyə qədər yetişmişlərsə, banan istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar.

4. Üzüm

Üzümdə təbii şəkər və yüksək konsentrasiyalı fruktoza var, buna görə də onları yemək diabetli və ya diabetə meylli insanlarda qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldə bilər. Üzümün tez-tez istehlak edildiyi təqdirdə diş minasına zərər verə bilən turşu ehtiva etdiyini də xatırlamaq lazımdır.

5. Avokado

Avokado çox qidalı bir meyvədir, lakin çox yağlıdır. Tez-tez istehlak edildikdə, qidalanma mütəxəssislərinin əsl sevimlisi olan məhsul, artıq çəki artımına kömək edə və artıq kalori təmin edə bilər. Buna görə də, ümumi pəhrizinizi və fiziki fəaliyyətinizi nəzərə alaraq, fasilələrlə və həmişə avokado istehlak etmək tövsiyə olunur.

6. Kivi

Kivinin tərkibində bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilən aktinidiya fermenti var. Buna görə də, qida allergiyanız varsa, onu pəhrizinizdən çıxarmaq və ya ehtiyatla istehlak etmək tövsiyə olunur. Düşməni görmə ilə tanımaq üçün hətta allergenlər üçün qan testi də edə bilərsiniz.

7. Qumbaralar

Narın tərkibində mədə astarını qıcıqlandıran və mədə turşuluğu yüksək olan və ya mədə xorası olan insanlarda narahatlıq yarada bilən turşu var. Həmçinin, nar bəzi dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər, ona görə də bu meyvəni istehlak etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur.