Həddindən artıq yüksək xolesterol səviyyəsi ciddi sağlamlıq problemlərinə, o cümlədən ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər. Bununla belə, balanslaşdırılmış pəhriz qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və bədənin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

Tərəvəz xolesterolla mübarizə aparmağa kömək edən əla pəhriz lifi mənbəyidir. Kələm, ispanaq, brokoli və digər yaşıl tərəvəzlərdə xolesterini bağlayan və bədəndən çıxarılmasına kömək edən həll olunan lif var.

Pektində yüksək olan meyvələr - alma, armud və sitrus meyvələri də xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Pektin mədədə bir gel əmələ gətirir ki, bu da xolesterinin həzmini və qana udulmasını ləngidir.

Qoz-fındıq çoxlu doymamış yağlarla zəngindir, bu da xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Badam, qoz və fındıq yaxşı xolesterolu artırmağa və pis xolesterolu azaltmağa kömək edən mono doymamış yağları ehtiva edir.

Somon, sardina kimi balıqlarda yüksək səviyyədə Omeqa-3 yağ turşuları var ki, bu da trigliseridləri və xolesterolu azaltmağa kömək edir. Omeqa-3 yağ turşuları da antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və ürək-damar funksiyasını yaxşılaşdıra bilər.

Sarımsaq antioksidan xüsusiyyətləri və xolesterolu azaltma qabiliyyəti ilə tanınır. Sarımsağın tərkibindəki aktiv tərkib hissəsi olan allisin pis xolesterini aşağı salmağa və yaxşı xolesterolu artırmağa kömək edir və qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

Zeytun yağı xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edən mono doymamış yağların mənbəyidir. Zeytun yağı həmçinin damarları zədələnmədən qoruyan və ümumi ürək və damar sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən antioksidantlarla zəngindir.