ABŞ səhiyyəsinin araşdırması bitki yağlarının faydası ilə bağlı məlumatları alt-üst edir
Xolesterolu azaltdığı deyilən bitki yağlarının əksinə, piylənmə yaradaraq, ürək-damar sistemi xəstəlikləri, şəkər və xərçəng xəstəliyinə səbəb olduğu ortaya çıxıb.
Araşdırma göstərib ki, günəbaxan, kətan toxumu yağı, qarğıdalı və digər bitki yağları 20 dəqiqədən çox qızardıldıqda tərkibindəki zəhərli aldehidlər 20 dəfəyə qədər artır. Bu isə yüksək dərəcəli xərçəng riskinin olduğuna işarədir. Doymuş yağlar qrupuna aid bitki yağları qandakı xolesterol miqdarını artıraraq, ürək xəstəliklərində önəmli risk faktoru hesab olunur.
Zeytun yağı isə doymamış yağlar qrupuna aiddir və ürək, qan-damar sağlamlığı üçün faydalıdır. Məhz bu səbəbdən ekspertlər zeytun yağına üstünlük verməyi məsləhət görürlər. (Trend)