Yerkökün bütün sağlamlıq faydalarına baxmayaraq, ehtiyatla istehlak edilməlidir. Mayo Clinic-in qidalanma mütəxəssisi Amber Schaefer, pəhrizdə bu məhsulun artıqlığının nələrə səbəb ola biləcəyini izah edib.

Yerkökü zülal, lif, kalium, kalsium, maqnezium, fosfor və C vitamini ilə yanaşı, orqanizmdə A vitamini istehsal etməyə kömək edən beta-karotindən ibarətdir. Sonuncu qida elementi sağlam görmə, dəri və sümük inkişafı, reproduktiv funksiya üçün vacibdir.

Tərəvəz iltihabı azalda və toxunulmazlığı gücləndirə bilən yaxşı antioksidant mənbəyidir. Tərkibində koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdıra bilən luteolin də var.

Ancaq unutmayın ki, yerkökün tərkibində olan və tərəvəzə narıncı və ya sarı rəng verən beta-karotin insanlara da təsir edə bilər.

Həddindən artıq kök yemək dərinizin zamanla narıncı rəngə çevrilməsinə səbəb ola bilər ki, bu da karotinemiya adlanır.

Kök və ya ağcaqayın, yovşan, sarmaşıq və ya kərəvizə qarşı allergiyası olanlar da bu tərəvəzlə ehtiyatlı olmalıdırlar. Şəkərli diabet xəstələri də yüksək şəkər tərkibinə görə məhsulun həddindən artıq istehlakından çəkinməlidirlər.