Çay çoxlarının sevimli içkisidir və deyəsən biz onun haqqında hər şeyi bilirik. Bununla belə, hələ də inanılan, lakin boş yerə iki mif var. Onlar haqqında diyetoloq Yelena Solomatina Life.ru-ya danışıb.

Bir çox insanlar çayın qəhvədən daha az kofein olduğuna və kofein qəbulu baxımından daha təhlükəsiz olduğuna inanır. Bu həmişə belə deyil, amma çayda kofein hələ də taninlə bağlıdır və birbaşa stimullaşdırıcı təsir göstərmir, lakin hər şey müxtəlifliyə və hazırlıqdan və əlbəttə ki, kəmiyyətdən asılıdır. Buna görə də bəzən çayda qəhvədən 3-4 dəfə çox kofein ola bilər.

Bir çox insanlar çayın qəhvədən daha az kofein ehtiva etdiyinə və kofein istehlakı baxımından daha təhlükəsiz olduğuna inanır. Bu həmişə belə deyil, amma çayda kofein hələ də taninlə bağlıdır və birbaşa stimullaşdırıcı təsir göstərmir, lakin hər şey müxtəlifliyə və hazırlıqdan və əlbəttə ki, kəmiyyətdən asılıdır. Buna görə də bəzən çayda qəhvədən 3-4 dəfə çox kofein ola bilər.

Odur ki, hipertoniyadan əziyyət çəkən insanlar çayla ehtiyatlı olmalıdırlar. Bu içki qan təzyiqinin artmasına birbaşa təsir etmir, lakin böhran və təzyiqin artması zamanı çox miqdarda kofein olan çay içməməlisiniz. Bununla belə, remissiya vəziyyətində, antioksidanlar sayəsində ürək-damar sisteminə kifayət qədər faydalı təsir göstərir.