ABŞ Səhiyyə və İnsan Xidmətləri Departamentinin Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzləri (CDC) dünyanın ən sağlam meyvələrini müəyyən edib.
Foodinfo.az RBC-Ukraynaya istinadən xəbər verir ki, siyahıdakı ilk 26 qida tərəvəzdir. Reytinqdə ilk olaraq pomidor qərarlaşıb.
Klivlend Klinikasına görə, çiy pomidorda aşağıdakı vitaminlər var:
- 17 q vitamin C (gündəlik dəyərin 19%-i və ya böyüklər üçün tövsiyə olunan DV)
- 10 mikroqram K vitamini (8% DV)
- 296 milliqram kalium (6% DV)
- 19 mikroqram fol turşusu (5% DV).
Üstəlik, pomidorda iki vacib antioksidan var: likopen və beta-karoten. Likopen pomidorlara zəngin rəng verir. O, həmçinin bədəni DNT-yə zərər verə bilən elemetlərdən xilas etməyə kömək edir. Tədqiqatlar likopenin prostat xərçəngi və insult riskini azalda biləcəyini göstərir.
Bu qidalar çiy, bişmiş və ya qurudulmuş halda bu antioksidanı saxlayır. Ancaq nəzərə alın ki, pomidor nə qədər qırmızıdırsa, likopen də bir o qədər yüksəkdir.
Pomidorlar 95% sudan ibarətdir və tərkibində cəmi 23 kalori, bir qramdan az yağ və 5 qram karbohidrat var.